War Book opent IFFR 2015, A Most Violent Year is slotfilm

  • Datum 06-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

War Book

De 44ste editie van het International Film Festival Rotterdam opent op 21 januari met de politieke thriller War Book van de Britse regisseur Tom Harper. Ook de slotfilm is inmiddels bekend. A Most Violent Year van J.C. Chandor sluit het festival af op 31 januari.

War Book is een op ware feiten gebaseerd verhaal, dat in deze tijden van instabiele internationale verhoudingen ongemakkelijk zal aanvoelen. De film laat zien hoe een hypothetisch oorlogsspel tussen een groep ambtenaren op de spits wordt gedreven en uitmondt in een mondiale crisis. Het scenario is van Jack Thorne en de regie is in handen van Tom Harper; het duo maakte eerder onder andere This is England ’86 dat in 2011 was geselecteerd voor het IFFR. De negenkoppige cast bestaat uit onder andere Ben Chaplin (The Thin Red Line, Dorian Gray), Sophie Okonedo (Hotel Rwanda) en Shaun Evans (Cashback, Boy A). War Book is onderdeel van het programma Signals: Everyday Propaganda.

In de slotfilm A Most Violent Year probeert een ambitieuze immigrant zijn bedrijf en gezin te beschermen in 1981, het meest gewelddadige jaar dat New York ooit kende. De cast bestaat uit onder andere Oscar Isaac en de voor een Golden Globe genomineerde Jessica Chastain. A Most Violent Year is de derde film van J.C. Chandor, die eerder opzien baarde met het Wall Street-drama Margin Call en All is Lost, met enkel Robert Redford in beeld als solozeiler die in een storm belandt.

Edo Dijksterhuis