Wagenings filmhuis zet eindsprint in

  • Datum 13-12-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

LA13, het huidige onderkomen van Movie-W

Het was een roerig jaar voor Movie-W: in maart kondigde de Wageningse universiteit aan dat de zaal waar het Wageningse filmhuis nu zijn films ‘om niet’ vertoont gaat verdwijnen. Maar de medewerkers geven het nog niet op: "We zetten alles op alles om door te kunnen gaan."

De Wageningse universiteit verhuist van de binnenstad naar een eigen campus. De andere organisaties die in LA13, het huidige cultuur- en debatcentrum van de universiteit zijn gehuisvest, verhuizen mee naar de campus; alleen voor Movie-W was (ondanks protesten van studentenorganisaties en een handtekeningsactie) geen ruimte. Dat betekent dat het filmhuis, zoals het er nu uitziet, per 1 april op straat staat — het einde van een relatie tussen filmhuis en universiteit die ruim dertig jaar heeft geduurd. "De universiteit vond het geen kernactiviteit meer", stelt Huib de Vriend, bestuurder van Movie-W. "Ze zullen wel een eenmalige bijdrage doen voor de verhuizing naar een nieuwe locatie, maar dat is lang niet genoeg om alle kosten te dekken."

Die nieuwe locatie werd gevonden in kunstencentrum ’t Venster, waar net als nu iedere avond een film vertoond kan worden en ruimte is voor extra activiteiten als lezingen. "De zaal die daar overdag wordt gebruikt voor cursusactiviteiten kunnen wij ’s avonds en in het weekend gebruiken. Maar we moeten de huur op gaan brengen en investeren in die ruimte: er moet een projectorcabine gebouwd worden, de tribune moet worden verhuisd, en er moeten allerlei aanpassingen aan de zaal worden gedaan."

Om die kosten op te brengen, en Movie-W per 1 september 2012 door te kunnen laten starten, wordt komend weekend een campagne gestart die alles bij elkaar zo’n 45.000 euro op moet brengen. "We zullen ons publiek via de locale en regionale pers en ook rechtstreeks benaderen, en we hopen mensen ooit bij ons als vrijwilliger hebben gewerkt maar ons uit het oog verloren zijn te bereiken. Verder zijn we hard bezig het bedrijfsleven in de wijdere omgeving te benaderen."

In februari of maart zal het The Movie Weekend, het jaarlijkse filmfestival van Movie-W, de campagne en de activiteiten op de huidige locatie afsluiten. De campagne wordt komende zaterdag gestart met een uitgebreid programma. "Normaal draaien we één voorstelling per dag, maar zaterdag vertonen we ’s middags een kinderfilm en het muzikale Pianomania en ’s avonds voorpremiere van het Film Festival Rotterdam en de Japanse film Symbol."

Joost Broeren