Wagenings filmhuis gered

  • Datum 15-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

’t Venster, het nieuwe arthousekasteel van Wageningen

Door de verhuizing van de Wageningse universiteit kwam het voortbestaan van filmhuis Movie W in gevaar. Een inzamelingsactie bracht redding: Movie W kan een doorstart maken op een nieuwe locatie.

Vorig jaar berichtten we over het zware weer waarin het Wageningse filmhuis Movie W verkeerde. Sinds jaren heeft Movie W onderdak in LA13, het cultuur- en debatcentrum van de Wageningse Universiteit. Maar nu de universiteit naar een eigen campus verhuist, ziet het bestuur geen plek meer voor het filmhuis. Na een relatie van dertig jaar tussen filmhuis en universiteit wordt het vertonen van kwaliteitsfilms niet langer als "kernactiviteit" gezien, vertelde Huib de Vriend van Movie W. Het filmhuis raakt niet alleen zijn plek kwijt, maar ook de structurele financiële ondersteuning door de universiteit.

Movie W vond een nieuwe locatie in kunstencentrum ’t Venster, maar de kosten die met de verhuizing gemoeid zijn, waren met de bescheiden middelen van het filmhuis niet op te brengen. Er moest daarom geld gevonden worden. De gemeente, fondsen, ondernemers en vaste bezoekers werden om een bijdrage gevraagd. Twee weken voordat LA13 sluit, komt Movie W nu met goed nieuws: het is gelukt. Met een bijdrage van 50.000 euro van nota bene de Wageningse universiteit is het vereiste bedrag opgehaald. Kwaliteitsfilms blijven welkom in Wageningen: nu alleen niet meer aan de Lawickse Allee, maar aan de Wilhelminaweg.

Erik Schumacher