Vue wil multiplex in Nijmegen, protest van LUX en CineMec

  • Datum 01-03-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het huidige Calypso in Nijmegen

Vue baat op dit moment twee kleine bioscopen uit in centrum Nijmegen: Calypso en Carolus. Die zijn echter verouderd. In plaats van een opknapbeurt wil Vue Carolus sluiten en op de plaats van Calypso een multiplex bouwen met "misschien wel 1200 stoelen". LUX en CineMec verzetten zich tegen zo’n forse concurrent.

Filmhuis LUX zit op nog geen steenworp afstand van Calypso. CineMec ligt in Vinexwijk Ressen, aan de overkant van de Waal, maar mikt met z’n acht zalen op publiek uit de hele stad. Een extra bioscoopcomplex in de binnenstad zou de markt behoorlijk onder druk zetten. Ron Sterk, directeur van Vue, liet aan De Gelderlander weten dat "alle nieuwe complexen die nu in de binnensteden van Nederland worden gebouwd, zo’n 1200 stoelen hebben en minimaal negen zalen."

De gemeenteraad van Nijmegen denkt dat Vue’s plannen de bestaande bioscoopinfrastructuur schade toebrengen en is geneigd de limiet te leggen bij 1100 bioscoopstoelen, verdeeld over maximaal zeven zalen. Concrete plannen zijn er nog niet dus wacht cultuurwethouder Bert Velthuis nu eerst de volgende stappen van Vue af.

CineMec-directeur Gerben Kuipers maakte zijn onvrede over de plannen van Vue al op 30 november 2016 kenbaar in een openbare brief aan de Nijmeegse gemeenteraad. Hij herinnert daarin aan de afspraak die in 2014 is gemaakt om "de bioscoopontwikkeling in het centrum van Nijmegen bestuurlijk op een laag pitje te zetten (circa 4-5 jaar)". Op die manier zou CineMec de tijd krijgen om marktpositie op te bouwen.

Kuipers vindt twee extra doeken in de stad "acceptabel" maar de voorgenomen vier te ver gaan. Pas als Nijmegen meer dan 300.000 inwoners heeft, is een multiplex op z’n plaats. Maar, zo schrijft hij: "twee multiplexen in drie jaar tijd bouwen is too much." Het is om die reden dat Kuipers, samen met Pathé, ook de plannen van Euroscoop aanvecht om een megabioscoop te bouwen in Arnhem-Zuid, slechts een paar kilometer verderop.

"LUX is niet tegen een vernieuwing van de bioscoop van Vue", reageert LUX-directeur Pepijn Kuyper op de plannen van Vue. "Integendeel, de zalen van Vue zijn zeer aan vernieuwing toe en dat gunnen we hen ook. Primair zitten wij in een andere markt — arthouse — en bedienen we andere doelgroepen. Wel pleiten wij sterk voor een variant met minder stoelen en minder zalen. Zomaar een enorme bioscoop bouwen zonder rekening te houden met de bestaande, hoogwaardige infrastructuur is niet duurzaam."

Kuyper zegt Sterk te hebben gesproken. Op zijn pleidooi voor een minder omvangrijk multiplex antwoordde de Vue-directeur dat hij erover zou nadenken. "Nu spreekt hij zich toch anders uit in de krant. Hij zegt dat de schoorsteen van Vue wel moet roken en dat hij daarom een grote bioscoop wil. Maar wat mij betreft moet de schoorsteen van drie partijen — LUX, CineMec en Vue — roken. Daar hebben de inwoners van Nijmegen en de werknemers binnen de afzonderlijke organisaties het meeste aan."

Edo Dijksterhuis