Vroeg werk Hitchcock gerestaureerd

  • Datum 18-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Ring (1927) van Alfred Hitchcock

Het British Film Institute presenteert deze zomer de resultaten van het grootste project uit zijn geschiedenis: de restauratie van negen stomme films van Alfred Hitchcock. Zonder ingrijpen zouden de films volgens het instituut verloren zijn gegaan voor nieuwe generaties.

Van de tien films die de jonge Alfred Hitchcock in de jaren twintig maakte, is er één verloren gegaan — overigens tot genoegen van de regisseur zelf, die zijn drama The Mountain Eagle zelf ‘verschrikkelijk’ noemde. De overige titels zijn gelukkig bewaard gebleven. Toch vreesde het British Film Institute dat de originele kopieën van die films zonder extra inspanning voor toekomstige generaties verloren zouden gaan. De kopieën van films als The Lodger (1927) en Blackmail (1929) waren er slecht aan toe. De afgelopen drie jaar werkte het BFI daarom aan de restauratie van de ‘Hitchcock 9’. Het is het grootste project uit de geschiedenis van het instituut.

Volgens Heather Stewart van het BFI werd het hoog tijd dat de films gerestaureerd werden. ‘We zouden het vreemd vinden als vroege toneelstukken van Shakespeare niet meer opgevoerd werden, of als vroege werken van Dickens niet meer gedrukt zouden worden. Toch hebben we het als natie laten gebeuren dat de vroege films van Hitchcock niet meer in goede kwaliteit op het grote scherm te zien zijn — terwijl ‘Hitchcockian’ net als ‘Shakespearean’ en ‘Dickensian’ onderdeel van de Engelse taal is geworden.’ Deze zomer worden de negen gerestaureerde films bij het BFI in Londen gepresenteerd als onderdeel van een groot Hitchcock-retrospectief.

Erik Schumacher