VR-platform breidt zich uit naar zeven filmtheaters

Bezoekers van Nu:Reality in LUX (foto: Marcel Krijgsman)

Jarenlang gold Virtual Reality als een niet ingeloste belofte, maar deze vorm van beeldbeleving lijkt nu toch aan te slaan. Zelfs in filmtheaters. Na een succesvol eerste jaar breidt Nu:Reality, het eerste VR-platform van Nederland, zich uit naar zeven vertoningsplekken. Voor komend jaar staan drie programma’s gepland.

Nu:Reality deed vorig jaar een pilot in De Schuur (Haarlem), LantarenVenster (Rotterdam) en LUX (Nijmegen) om te kijken of het publiek ook buiten festivals als IDFA (DocLab programmeert al jaren VR) interesse heeft om met zo’n ietwat asociale bril op in de zaal te zitten. Het antwoord bleek bevestigend. Reden om de actieradius te vergroten. Vanaf 14 maart is de VR-beleving ook te ondergaan bij Filmhuis Den Haag, Eye Filmmuseum (Amsterdam), Concordia (Enschede) en Slachtstraat (Utrecht).

Er staan drie programma’s klaar voor het komende jaar: Naturally Immersive (14 maart t/m 15 mei), Final Frontier (16 mei t/m 17 juli) en Trailblazing Taiwan (18 juli – eind september).

In Naturally Immersive, waarmee wordt afgetrapt, reist natuurbeschermer Sir David Attenborough in David Attenborough’s First Life 350 miljard jaar terug in de tijd om uitgestorven fossielen tot leven te wekken. In de door The Guardian geproduceerde VR-experience Songbird is het gezang te horen van de Kauai-o’O, een vogelsoort op Hawaii die in 1987 voor het laatst gehoord is en vermoedelijk is uitgestorven. De VR-film Planet toont de aarde als de natuur het heeft gewonnen van de mens. En Floating with Spirits laat kijkers de Mexicaanse Dag van de Doden van dichtbij meemaken.

Het programma Final Frontier gaat over de grenzen van het universum. Trailblazing Taiwan toont een selectie van werken uit het Aziatische land dat internationaal voorop loopt op het gebied van VR-producties.