VR Academy stoomt klaar voor ’the next big thing’

  • Datum 17-05-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het is Hilversum menens met haar Media Campus. De nieuwste poot heet VR Academy en richt zich geheel op Virtual Reality. Onderwijsinstellingen en commerciële partijen slaan de handen ineen om kennis over de nieuwe technologie over te dragen. Want als VR over een paar jaar je-van-het is, moet de Nederlandse media-industrie daar klaar voor zijn.

VR staat volop in de belangstelling. In Amsterdam is vorig jaar de VR-hub opgericht. In Leiden, Eindhoven en Breda zijn hogescholen en universiteiten ermee bezig. Maar dat aanbod is nog in ontwikkeling en beperkt. Vandaar dat de gemeente Hilversum er het hare aan toevoegde. De VR Academy is een samenwerking tussen de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, het in gaming en media gespecialiseerde onderwijsinstituut NHTV uit Breda en het bedrijf Mediamonks.

"Wij richten ons primair op mensen die al werkzaam zijn in de media-industrie", vertelt Niels Bonenkamp, business developer van NHTV en mede-initiatiefnemer van de VR Amcademy. "Die lopen steeds vaker aan tegen de vraag: moeten we iets met VR? En zo ja, hoe dan?"

De eerste cursus van de VR Academy is begin april afgerond. Het ging om een tweedaagse cursus getiteld Breaking the Ground for VR. "Het ging daarin vooral om een verkenning van het veld. Van daaruit willen we vervolgmodules ontwikkelen die meer toegespitst zijn, bijvoorbeeld op film of journalistiek. De eerste cursus had twaalf deelnemers en er hebben zich al mensen aangemeld voor de volgende. Het is de bedoeling dat we deze cursus een paar keer per jaar gaan geven."

Dat er op veel andere plekken soortgelijke initiatieven worden ondernomen, is volgens Bonenkamp geen enkel bezwaar. "In dit begin stadium is het juist gezond dat er veel ruimte is om te pionieren. Iedereen kan — tot op bepaalde hoogte — zijn eigen fouten maken voordat alles uitkristalliseert. Vergeleken met de Verenigde Staten heeft Nederland natuurlijk een kleine markt en zijn de middelen beperkt. Toch is er veel ontwikkeling. Het is de taak van onderwijsinstellingen om die innovatie te blijven voeden een aandrijven. Als VR over vijf, zes jaar the next big thing blijkt te zijn dan moeten we er nu echt mee aan de gang."

Edo Dijksterhuis