Voor­taan tien ge­no­mi­neer­den voor Oscar voor beste film

De afgelopen jaren hanteerde de Academy of Motion Picture Arts and Science een harmonicamodel wat betreft het aantal genomineerden in de categorie beste film. Het aantal kanshebbers lag tussen vijf en tien, afhankelijk van het aantal uitgebrachte stemmen. Een verandering in het reglement zet het aantal nominaties nu vast op tien.

De Academy hoopt dat met deze ingreep meer populaire films kans maken op de hoofdprijs, schrijft Deadline. En dat zou weer kunnen zorgen voor meer kijker voor het prijzengala. De publieke belangstelling voor het Oscar-feestje is al jaren tanend.

De ‘coronaregels’ die voor dit jaar waren ingesteld, gelden ook voor de komende editie van de Oscars. Zo blijven de toelatingscriteria voor films van streamingplatforms voorlopig minder streng. De Directors Guild of America, dat de belangrijkste regieprijs uitreikt in de aanloop naar de Oscars, keert wel terug naar de regel dat een film die wil meedingen minstens zeven dagen moet hebben gedraaid in de bioscoop voordat hij te zien is via een ander kanaal.

De 94ste editie van de Oscaruitreiking vindt in maart 2021 plaats. Dit jaar was het evenement een maand uitgesteld in verband met de coronapandemie.