Voortaan strenger toezicht op Gouden Films

  • Datum 19-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Soof

Binnen één week tijd werd twee keer een Gouden Film te vroeg uitgereikt. Zowel Bro’s Before Ho’s als Soof hadden nog geen honderdduizend bezoekers gehaald toen het nieuws van de onderscheiding wereldkundig werd gemaakt. Het toezicht op de Gouden Films wordt aangescherpt, belooft het Nederlands Film Festival. Aan de criteria wordt echter niet getornd.

Dan Karaty en Chantal Janzen — Jim en Bob in de film van Antoinette Beumer — zaten afgelopen zaterdag in de live-uitzending van Holland’s Got Talent en dat leek distributeur Independent een mooie gelegenheid het nieuws van de Gouden Film bekend te maken. De verwachting was dat Soof in het weekend, zondag zeker, de gouden status zou halen. Dat bleek een overenthousiaste inschattingsfout.

Soof wist tijdens dat weekend niet de 100.000-grens te overschrijden. De teller bleef steken op 76.000, zoals alle distributeurs en bioscoopexploitanten konden zien op het dagelijks ververste Max Box, dat alle bezoekcijfers bijhoudt. Pas dinsdagavond werd de kritieke grens overschreden. Op Twitter barstte dan ook meteen de kritiek los na de premature toekenning van goud aan Soof. Dat Bro’s Before Ho’s een paar dagen eerder ook al de prijs had gekregen terwijl het aantal bezoekers nog op 90.000 stond, zorgde voor extra olie op het vuur.

‘Het Fonds betreurt de gang van zaken rondom de Gouden Film status van Soof’, stelt de woordvoerder van het Nederlands Fonds voor de Film, dat samen met het Nederlands Film Festival in 2001 de Gouden Films instelde en ze uitreikt. Willemien van Aalst, directeur van het NFF, zegt ‘dat dit nooit had mogen gebeuren en ook niet meer zal gebeuren. Wij zullen voortaan het fysieke object dat hoort bij een Gouden Film pas overhandigen als het aantal van honderdduizend bezoekers ook echt is gehaald.’

De ophef rond de Gouden Films heeft ook de discussie weer aangewakkerd over de waarde van dit marketinginstrument dat twaalf jaar geleden in het leven werd geroepen om de Nederlandse film, die het toen best zwaar had, te stimuleren. Het aantal Gouden Films is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tot 2008 werd de prijs nooit vaker dan tien keer per jaar uitgereikt, daarna steeds vaker, met tot nu toe zeventien Gouden Films in 2013 als hoogtepunt. Moet de lat niet hoger worden gelegd, zoals ook al in 2003 gebeurde toen de standaard van 75.000 naar 100.000 bezoekers ging? ‘Wij overleggen hier periodiek over met het Fonds, de laatste keer nog dit voorjaar’, zegt Van Aalst. ‘Toen was er echter nog geen sprake van een cash rebate en wilden we het beoordelingssysteem niet te snel bijstellen. Dat zullen we ook vooralsnog niet doen.’

Edo Dijksterhuis