Voor het eerst Gouden Leeuw voor documentaire

  • Datum 08-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gianfranco Rosi met zijn Gouden Leeuw

De competitie van het filmfestival van Venetië werd dit jaar opgerekt en prompt gaat de hoofdprijs van het oudste filmfestival ter wereld naar een documentaire. Gisterenavond kreeg Gianfranco Rosi in Venetië de Gouden Leeuw uitgereikt voor Sacro Gra. Het is tevens voor het eerst in vijftien jaar dat de prijs naar een Italiaanse film ging.

Rosi versloeg met zijn portret van Romeinen die rond de ringweg wonen negentien andere titels, waaronder Child of God van James Franco en Philomena van Stephen Frears. Moebius, het nieuwe werk van de winnaar van vorig jaar, Kim Ki-duk, werd alleen buiten competitie vertoond. Rosi noemde zijn overwinning ‘een doorbraak voor documentaires’, die dit jaar voor het eerst konden meedingen in de hoofdcompetitie. Bij de uitreiking zei hij: ‘Eindelijk hebben documentaires hun plaats gekregen naast speelfilms. Documentaires mogen weer in de bioscoop.’

De jury onder leiding van Bernardo Bertolucci reikte de Zilveren Leeuw, de prijs voor beste regisseur, uit aan de Griek Alexandro Avranas. Ook de hoofdrolspeler van zijn film Miss Violence, Themis Panou, viel in de prijzen. Hij kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van een vader die zijn kinderen als seksslaaf verhuurt om aan geld te komen. Als beste actrice werd Elena Cotta gehuldigd, voor haar rol in Via Castellane Bandiera. De prijs voor het beste scenario ging naar Steve Coogan en Jeff Pope (Philomena).

Tsai ming-liang ontving de grote juryprijs voor zijn Jiaoyou, het verhaal van een straatarm gezin in Taiwan dat wij in de bioscoop zullen krijgen onder de titel Stray Dogs. De andere, speciale juryprijs ging naar de Duitser Philip Gröning voor zijn bijna drie uur durende film over huiselijk geweld, Die Frau des Polizisten.

Naast de reguliere competitie kent Venetië ook nog de strijd om de Orizzonti Awards. Hier koos de jury onder leiding van Paul Schraderand uit een veld van 31 titels.  Eastern Boys van Robin Campillo kwam hier als beste film uit de bus. Umberto Passolini (Still Life) werd verkozen tot beste regisseur. De speciale juryprijs ging naar Ruin, van regisseurs Amiel Courtin-Wilson en Michael Cody.

Edo Dijksterhuis