VOD rukt op ten koste van traditioneel tv-kijken

Nederlanders lezen niet alleen steeds minder. Ze kijken ook steeds minder tv. Voor het derde jaar op rij daalde het aantal minuten dat we gemiddeld per dag voor de buis zitten. De winst is voor de aanbieders van Video On Demand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
Er wordt al jaren georakeld over het nakende einde van ’traditioneel’ lineair tv-kijken maar eigenlijk is er nu pas echt sprake van een neerwaartse trend. Tot 2014 bleef het aantal minuten dat we tv kijken nagenoeg gelijk en schommelde rond de 180 minuten per dag. Vanaf 2008 kwam daar wel de mogelijkheid bij ‘uitgesteld’ te kijken, die vooral populair is bij de groep 25-34 jarigen. Mede door die nieuwe mogelijkheid ging de tv-consumptie zelfs even omhoog. In 2014 werd een piek bereikt van 200 minuten per dag. Daarna zette de krimp in.
De grote verliezers zin NPO en RTL. Die zagen hun marktaandeel dalen met respectievelijk 0,2% en 1,1%. De tijd die vrijkomt wordt besteed aan VOD. Stichting Kijkonderzoek meet dat schermgedrag sinds 2015. In dat jaar besteedde de gemiddelde Nederlander iedere dag 8 minuten aan het aanbod van Netflix en aanverwanten. Vorig jaar was dat al opgelopen tot 12 minuten.
Het beste bekeken tv-programma van 2017 was overigens de finale van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam. Het beste bekeken nieuwsprogramma is het NOS Journaal van 12 maart. Daar keken 3,6 miljoen mensen naar.
Edo Dijksterhuis