De VOD-revolutie begon in Groningen

Ready Set, Rock ‘n’ Roll

Het is bijna niet meer voor te stellen maar op 4 november 1994 vond in Groningen ‘s werelds eerste videostream via internet plaats. Vier kijkers zagen toen op het scherm van hun pc een concert dat plaatsvond in jeugdhonk Simplon. Het was het lang vergeten startschot van de revolutie die ons Netflix, Apple-TV, Amazon en Disney+ bracht. De geschiedenis herleeft nu even in een onlangs op internet geplaatste documentaire.

Ready Set, Rock ‘n’ Roll van Alex Pitstra en Koen de Koning is gratis te bekijken op 25yearsstreaming.com. De 22 minuten durende film transporteert de kijker terug naar het Groningen van de jaren negentig, rockhotspot en magneet voor artistiekelingen en nerds. Uit die combinatie en voortgedreven door een gezonde doe-het-zelf-mentaliteit ontstond het idee van Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel om een wereldwijd te bekijken live-uitzending te maken.

Erg sophisticated was het niet, die eerste poging tot streaming. Het 28k8 modem kon maar twee beeldjes per seconden verwerken waardoor het beeld blokkerig en schokkerig was. Geluid kon nog niet worden doorgegeven. Alles liep immers nog via telefoonkabels en 4G was nog een verre droom. Pas negen jaar later werd streaming commercieel opgepikt en werd het door de ontwikkeling van breedbandtechnologie interessant voor het grote publiek.

De pioniers van toen hebben zich toen verenigd in Jet-Stream, een van de eerste succesvolle internetbedrijven in Groningen. Het bestaat nog steeds en haalde twee keer de Deloitte Fast50, een ranglijst voor snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland.