Vlaamse prijzenregen in Montréal

  • Datum 30-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hasta la vista

Opnieuw gooit België hoge ogen op een internationaal filmfestival. Op de slotavond van het Montreal World Film Festival wonnen de Vlaams gesproken films Hasta la vista en Noordzee, Texas gezamenlijk vijf onderscheidingen.

Hasta la vista had in Montréal het meeste succes. De film van regisseur Geoffrey Enthoven won de Grand Prix des Amériques voor de beste film van de competitie, de publieksprijs en een speciale vermelding van de oecumenische jury. Hasta la vista gaat over drie gehandicapte jongens die naar Spanje reizen om hun maagdelijkheid te verliezen in een bordeel. Het Canadese publiek kreeg geen genoeg van dat verhaal. Na drie staande ovaties werd een vierde vertoning ingelast, die binnen een uur was uitverkocht. Ook de Canadese distributierechten van Hasta la vista vonden snel een koper.

In de schaduw van Hasta la vista trok ook Noordzee, Texas van regisseur Bavo Defurne volle zalen. De film over een timide puberjongen die verliefd wordt op zijn beste vriend won in Montréal de Fipresciprijs van de internationale pers voor het beste debuut en de Zilveren Zenith (tweede prijs) in de internationale competitie voor debuutfilms.

Montréal wordt voor de Belgische film langzamerhand een tweede thuis. Hasta la vista is na Ben X in 2007 en Adem in 2010 de derde Vlaamse film in vijf jaar tijd die op het festival de publieksprijs wint. Ook op andere internationale festivals geven de Belgen ons Nederlanders al jaren het nakijken. De Filmkrant geeft deze maand aanzet tot een debat. Waarom lukt het in België wel om internationaal aansprekende films te maken, en niet bij ons?

Erik Schumacher