Virtual Reality-bioscoop doet het zonder scherm

VR-bioscoop

Misschien dat we binnenkort de 3D-bioscoopbrillen inwisselen voor een Virtual Reality-bril à la Oculus Rift. Deze maand reist ’s werelds eerste VR pop-up bioscoop door Nederland als toekomstvisioen van de cinema. Met een programma van U2-clip tot horror.

De VR-bioscoop is een initiatief van &Samhoud Media uit Amsterdam. Op 31 oktober vond de lancering plaats in het kantoor van het bedrijf. Tussen 13 en 28 november 2015 wordt het programma gedraaid in Groningen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Per voorstelling worden vijftig bezoekers toegelaten.

De voorstelling duurt een half uur, omdat kijkers anders wellicht misselijk zouden worden. Vertoond worden vier speciaal geproduceerde films, die zijn gemaakt met 360 graden-camera’s. De eerste is een documentaire over ebola in Liberia. Hierna volgt een videoclip van U2 en een reis door New York onder leiding van een fotograaf van The New York Times. Een film over Cirque du Soleil is de afsluiter van dit blok. Kijkers krijgen vervolgens de keus of ze als toetje de horrorspecial willen zien – een griezelwerkje dat blijkbaar zo levensecht is dat kijkers bij de première keihard zaten te gillen.

Het heet dan wel Virtual Reality-bioscoop maar voor deze vorm van filmkijken heb je natuurlijk geen traditionele zaal nodig. Daarom is voor het pop-up theater gekozen voor bijzondere locaties zoals een kerk, een hip Aziatisch restaurant of een broedplaats. Een scherm is overbodig, een beweegbare stoel daarentegen een must. Je moet immers achter je kunnen checken of die moorddadige zombie niet toevallig op het punt staat een hap uit je schouder te nemen.