Vijftiende editie Art Basel Film met Nederlands tintje

  • Datum 17-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Dihedral van Sterling Ruby

Film en beeldende kunst kruipen steeds dichter tegen elkaar aan. Het kortfilmprogramma van IFFR telt opvallend veel kunstenaars en filmhuizen vertonen steeds vaker kunstvideo’s. Op Art Basel, de ‘Olympische Spelen’ van de internationale kunstmarkt, heeft film al sinds 1999 een vaste plaats. Dit jaar wordt onder andere werk getoond van de Nederlandse Manon de Boer.

Het filmprogramma van Art Basel (19 tot en met 22 juni) bevat drie films van Manon de Boer. De in India geboren en in Brussel woonachtige De Boer staat bekend om haar extreem minimalistische aanpak. Met haar statisch ogende settings en kleine handelingen schurkt ze aan tegen de experimentele slow cinema. Ze speelt vaak met de beperkingen en mogelijkheden van het medium. Zo ook in Dissonant, waarin danseres Cynthia Loemij ruim tien minuten lang beweegt op het geluid van drie vioolsonates die elk drie minuten, de lengte van een 16mm filmrol. Terwijl beweging en geluid gewoon doorgaan, gaat het beeld op zwart als de rol gewisseld wordt. Naast Dissonant zijn ook One, two, many en Sequenza te zien.

Een andere film met een Nederlands tintje is Tim’s Vermeer van Penn & Teller. In deze film probeert Tim Jenison, een Texaanse uitvinder, te achterhalen hoe oude meester Johannes Vermeer erin slaagde fotorealistisch te schilderen anderhalve eeuw voor de uitvinding van de fotocamera.

Het filmprogramma, dat plaatsvindt in de Stadtkino en is samengesteld door internationaal vooraanstaande curators, bevat werk van nog zo’n 25 kunstenaars. Daar zitten namen bij uit de absolute wereldtop, zoals Harun Farocki, Sterling Ruby, Sue de Beer en Dominique Gonzalez-Foerster.

Edo Dijksterhuis