Vijftien jaar VERS

  • Datum 18-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Zaterdag viert VERS, de vroegere NFTVM, zijn vijftienjarig bestaan. Job Gosschalk en Marc Bary, oprichters van de vereniging voor aanstormend film- en televisietalent, halen herinneringen op aan de begintijd en kijken vooruit. "De filmwereld was toen vele malen zuurder dan nu."

De Nederlandse film- en televisiewereld moest opengegooid worden, zodat jonge makers meer kansen zouden krijgen. Met die ambitie werd in 1996 de Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM) opgericht. Job Gosschalk was de eerste voorzitter, met Marc Bary naast zich als vicevoorzitter. "Onze eerste bijeenkomsten waren in een zaaltje in de Jordaan, met vijftien mensen aan een tafel," herinnert Bary zich. "Dat groeide uit tot hilarische avonden met driehonderd mensen." Inmiddels is de naam van de vereniging veranderd in VERS en hebben zich 1.100 leden aangesloten. Eén ding is hetzelfde gebleven: het grote belang dat de vereniging hecht aan de samenkomst van mensen uit de sector in een informele setting. Ahum, aan netwerken dus.

"Het is niet vies om te netwerken!" Gosschalk kan zich nog steeds druk maken om de kritiek die de NFTVM aanvankelijk kreeg. "Er werd ons destijds door sommigen kwalijk genomen dat we ons niet afzetten tegen de oude garde, tegen mensen als Rob Houwer en Matthijs van Heijningen. Ik dacht: je kunt lullen tot je een ons weegt, maar dat zijn ook gewoon mijn opdrachtgevers. Ik zie geen enkele reden waarom ik tegen ze zou zijn. Het was gewoon hartstikke leuk om een plek te hebben waar je zulke mensen kon ontmoeten en een biertje met ze kon drinken. Een plek waar je je netwerk kon vergroten. Niets mis mee."

De bijeenkomsten van de NFTVM waren voor de leden heel nuttig, zegt Bary. "Wij misten als jonge makers veel informatie die we nodig hadden om verder te komen. Daarom nodigden we op onze avonden beleidsmakers uit van de fondsen en de omroepen. Zij konden ons vertellen waarom ze bepaalde beslissingen namen. Het was goed om de mensen te ontmoeten waar je normaal gesproken alleen maar afwijzingsbrieven van kreeg. Het was vooral erg gezellig, maar er ontstonden ook wel heftige discussies."

Gosschalk en Bary vinden dat de Nederlandse filmwereld de laatste vijftien jaar een stuk opener is geworden. En ze geloven dat hun geesteskind daar een rol in heeft gespeeld. "De filmwereld was destijds vele malen zuurder dan nu," zegt Gosschalk. "Er heerste een individualistische sfeer waarin mensen geen advies aan elkaar vroegen. Er zal altijd wel haat en nijd blijven, maar het is nu niet meer zo erg als het toen was. Ik denk dat de NFTVM daar wel aan heeft bijgedragen, door mensen met elkaar in contact te brengen en de heersende vooroordelen tegen te gaan, door de boel een beetje door elkaar te gooien."

Sinds de oprichting van de NFTVM hebben Bary (IJswater Films) en Gosschalk (Kemna & Zonen) zich allebei opgewerkt tot succesvol producent. VERS is er nu voor een nieuwe generatie. Het is een generatie die het vanwege de bezuinigingen moeilijk zal krijgen, denken beide oudgedienden. Daar ligt wellicht een nieuwe taak voor de vereniging. "Ik vind wel dat VERS in het huidige klimaat van bezuinigingen wat meer een belangenvereniging mag zijn," zegt Bary. "Met zoveel leden heb je natuurlijk best veel slagkracht. Het huidige bestuur zou er goed over moeten nadenken hoe die kracht benut kan worden."

Erik Schumacher

Zaterdag viert VERS het vijftienjarig bestaan in De Kring en Club Up. Diezelfde dag wordt het jubileumboek VERS! 15 jaar nieuwe film- en televisiemakers gepresenteerd.