Vier Nederlandse animaties voorfilm bij publiekstrekkers

  • Datum 02-07-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Deadly Drive-In Disaster

Bioscoopgigant Pathé heeft samen met het Filmfonds en Fonds 21 vier korte animatiefilms van Nederlandse makers geselecteerd om tijdens de zomer te vertonen. Ze draaien als voorfilm van publiekstrekkers in 162 zalen. Voor de makers een mooie introductie bij het grote publiek.

Het programma Ultrakort beleeft dit jaar zijn zesde editie. Achttien projecten werden ingezonden waarvan er vier een halve ton realiseringsbijdrage kregen. De filmpjes zijn maximaal twee minuten lang. Gedurende de vorige edities van Ultrakort zagen meer dan vier miljoen bioscoopbezoekers de kortjes. De bekendste titel was A Single Life, dat dit jaar genomineerd was voor een Oscar.

Full Feather Jacket draait vanaf 30 juli als voorfilm bij Mission: Impossible — Rogue Nation. De animatie van Liz el Saadany gaat over de onhandige zeemeeuw Manfred die per ongeluk in dienst van de luchtmacht geraakt en op een gevaarlijke missie wordt gestuurd.

Bingo! van Patrick Schoenmaker gaat vooraf aan Ted 2 en is te zien vanaf 13 augustus. In het treurige bejaardentehuis Avondrood heeft krasse knar Gerda slechts een troost: de wekelijkse bingo-avond.

Deadly Drive-In Disaster is heel toepasselijk voor de nieuwe James Bond-film Spectre geplaatst, die vanaf 6 november in de bioscoop draait. In deze kortfilm is de held eens geen vodka-martini nippende macho maar een charmante blondine met brains. Als een ruimteschip neerdaalt bij een bioscoop met de intentie bezoekers te kidnappen, grijpt deze Sola Powers in en redt de wereld.

Het kwartet wordt vervolmaakt door Bird of Prey van Jelle Brunt en David de Rooij. Hun film is het voorgerecht bij The Hunger Games: Mockingjay — Part 2, die op 18 november in roulatie gaat. In Bird of Prey weten twee cowboys ternauwernood te ontsnappen aan drijfzand maar leidt onderlinge ruzie tot een stand-off met een stel gieren als geïnteresseerd publiek.

Edo Dijksterhuis