Vier kort­film­fes­ti­vals lan­ceren gezamen­lijk plat­form

Nu vrijwel ieder festival kiest voor een hybride vorm en liefhebbers door de bomen het digitale bos bijna niet meer zien, hebben vier festivals voor kortfilms besloten de krachten te bundelen. Het European Short Film Network bundelt de programma’s van de festivals in Oberhausen, Wenen, Poznan en het Nijmeegse Go Short Festival.

Tussen 1 april en 30 juni aanstaande biedt het European Short Film Network via thisisshort.com direct toegang tot de ruim 300 titels van de vier deelnemende festivals. Het platform, dat draait op dezelfde in Nederland ontwikkelde Filmchief-software als Cinekid, staat ook open voor andere festivals, mochten die zich willen aansluiten. Iedere week worden twee competitiefilms vrijgegeven zodat na twaalf weken het complete veld van 24 films de revue is gepasseerd. Op 21 juni, de avond van de kortste dag van het jaar, worden de prijzen uitgereikt.

Het Nijmeegse Go Short (14 t/m 18 april) is als eerste festival aan de beurt. De selectie wordt later deze week bekend gemaakt. Of het festival ook een analoge component krijgt, hangt af van de ontwikkeling van de pandemie.

Over de toegangsprijzen voor het digitale platform is nog geen definitieve beslissing genomen. “We bieden verschillende pakketten aan”, vertelt Hilke Doering, ESFN-liaison bij het festival van Oberhausen. “We zullen geen kaartjes verkopen voor individuele films maar wel passe-partouts voor het aanbod van de afzonderlijke festivals, bepaalde programma’s of het complete aanbod.”

Het plan voor het European Short Film Network dateert al van voor de pandemie. Het International Short Film Festival Oberhausen, Go Short Festival, Short Waves Festival en Vienna Shorts werken achter de schermen al jaren samen. Met vooruitziende blik zetten ze in 2018 de eerste stappen richting een gedeeld digitaal platform om zo zichtbaarder te zijn en een groter, internationaal publiek te trekken. In 2019 dienden zij een projectplan in bij de Europese Commissie en dat werd vorig jaar goedgekeurd.