Videokunst galore tijdens Art Rotterdam Week

  • Datum 03-02-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Projections op Art Rotterdam

Na het International Film Festival Rotterdam maakt de Maasstad zich nu op voor Art Rotterdam Week. En het is opvallend hoe groot het aanbod videokunst is dit jaar. Van de beursvloer in de Van Nellefabriek tot op de Coolsingel.

Drie jaar geleden lanceerde Art Rotterdam, de beurs voor hedendaagse kunst die voorheen in de Cruise Terminal werd gehouden en sinds 2014 in de monumentale Van Nellefabriek plaatsvindt, een programma voor videokunst: Projections. Met grote namen uit het internationale circuit, vaak namen die ook prominent figureren in de diverse kortefilmprogramma’s van het IFFR. Want de werelden van cinema en beeldende kunst kruipen steeds dichter tegen elkaar aan. Voor liefhebbers van experimentele film — ’time-based media’ in kunstlingo — is er de komende week veel te zien in Rotterdam.

Allereerst is er natuurlijk Projections zelf. Op twaalf grote schermen presenteren galeries hier een video of film van opkomende of gerenommeerde kunstenaars. In maar liefst de helft van de gevallen betreft het wereldpremières, van bijvoorbeeld Renzo Martens — bekend van zijn ethische jeuk veroorzakende Enjoy Poverty, waarin hij Congolezen leert hun ellende te gelde te maken. Sander Breure en Witte van Hulzen, wiens werk Utoya in 2012 meteen inspeelde op Anders Breiviks terroristische aanslag van een jaar eerder, tonen nieuw werk. En de première van Yael Bartana is er ook een om naar uit te kijken. Wie haar Mary Kozmary (2007) zag, waarin een jonge activist in een uitgestorven stadion in Warschau de drie miljoen uit Polen gevluchte Joden oproept terug te keren, zal dat niet licht vergeten.

In Museum Boijmans Van Beuningen opent de tentoonstelling La La La Human Steps, waarin recent aangekochte film- en video-installaties worden gecombineerd met klassiekers uit het genre. Het overkoepeld thema: la condition humain, het menselijk tekort. Een kleine greep uit het aanbod: Bas Jan Ader, Vito Acconci, Yang Fudong, David Claerbout, Mike Kelley, Bill Viola, Bruce Nauman, Erkka Nissinen, Cyprien Gaillard, Jeroen Eisinga — louter topkunst dus. Speciaal voor de gelegenheid hebben vier choreografen — waaronder Éduard Lock van het Canadese La La La Human Steps, dat haar naam leende voor deze tentoonstelling — een duet gemaakt. Alle voorstellingen worden eenmalig uitgevoerd in het museum, daarna zijn ze te zien op monitor.

Vlakbij Museum Boijmans van Beuningen, in de Kunsthal, draait het nieuwste werk van de Duits-Noorse mediakunstenaar Bjørn Melhus. The Theory of Freedam wordt vertoond op drie enorme schermen. Hoofdpersoon Ayn Rand, lieveling van neoconservatieve kapitalisten, wordt opgevoerd als strenge SM-meesteres in een mortuarium. Zwarte kleding, diamanten broche in de vorm van een dollarteken, kapsel als gegoten in beton. Ritmisch tikkend met haar zweep predikt ze de leer van de vrije markt. In groen geklede zombies antwoorden als een gedwee koor en doen malle danspasjes die doen denken aan showballet. Dit absurde tafereel wordt afgewisseld met beelden van twee figuren, Mister Freedom en Miss Independence, die joggen langs wezenloze flatgebouwen en quasi-religieuze dialogen uit Hollywood-films als The Matrix Reloaded en Armageddon oplepelen.

Het lokale verzamelaarsinitiatief C.o.C.A. presenteert tijdens Art Rotterdam Week de winnaar van de vijfde editie van haar jaarlijkse commissie. In de vorig jaar geopende presentatieruimte Tale of a Tub, op ongeveer een kwartier lopen van de Van Nellefabriek, draait een video-installatie van Taocheng Wang. In haar werk vormt de Chinese kunstenaar een Japans sprookje uit de tiende eeuw om tot bespiegeling over vooroordelen rondom gender en social afkomst.

Wie besluit satellietbeurs Rotterdam Contemporary Art Fair te bezoeken, doet er goed aan na zonsondergang een omweggetje te maken langs de Wilhelminapier en Fenixloods. Viewmaster Projections organiseert daar in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Out There #2, die bestaat uit 25 video- en fotowerken waarin het landschap centraal staat. Ook hier weer aansprekende namen: Nicolas Provost, Hans Op de Beeck, Persijn Broersen & Margit Lukacs — om er maar een paar te noemen.

Al geopend tijdens het IFFR maar ook tijdens Art Rotterdam Week te zien: Eerbetoon aan een Avenue. Op en rond de Coolsingel worden tussen zonsonder- en opgang negen korte films getoond op bijzondere locaties.

Edo Dijksterhuis