Verlichte oplichter

“Het is te bizar voor woorden,” zegt marketingman David Palmen van filmproductiemaatschappij Citizen Media over de telefoon: “We maken een film over een oplichter, en nu wordt die weer van oplichting beschuldigd.” De nieuwe filmproductiemaatschappij plaatste afgelopen woensdag een paginagrote advertentie achterop de filmbijlage van NRC-Handelsblad om haar eerste speelfilm Delirium tremens onder de aandacht te brengen van potentiële investeerders.

Een bezoekje aan de site van Citizen Media leert dat het gaat om “de meest controversiële, spirituele film ooit”, naar een script van ex-deejay/schrijver Erick Overveen, wiens echte naam Erik Geurten is. Na zijn romandebuut Maansverduistering / De laatste deejay (2004), over de vercommercialisering van de popradio, raakte Overveen (Geurten) zijn baan kwijt. Hij zat enkele malen in de gevangenis wegens fraude, onder andere ten tijde van de moord op Theo van Gogh. Het in hoge mate autobiografische scenario heeft dat laatste als uitgangspunt, vertelt David Palmen: “In essentie is het een film over bewustwording. We hebben nu een kleine ton bij elkaar gesprokkeld van particuliere investeerders.” Citizen Media bestaat volgens hem uit twaalf mensen, waaronder filmmakers van de filmacademie. “Vier van ons hebben elkaar bij een Ayahuasca-bijeenkomst ontmoet. De Ayahuasca is een substantie die is afgetrokken van een plant in de Amazone, waarvan je gaat hallicuneren, visioenen krijgt en tot inzichten komt. Daarover gaat ook een scène in de film.” In de NRC-advertentie wordt door woordvoerster Marjoleijn Kleijn filmregisseur Eddy Terstall aangehaald, die het eigenzinnige initiatief van Citizen Media prijst.

Het televisieprogramma Tros Opgelicht wijdde drie maanden geleden een uitzending aan Erik Geurten, die onder verschillende namen meisjes geld afhandig had gemaakt door ze audities of cursussen te beloven. Eddy Terstall laat desgevraagd weten het bedrijf Citizen Media niet te kennen. Bij de Nederlandse Film en Televisie Academie is David Palmen niet bekend, hoewel hij zegt “ongeveer een jaar scenario en cameratechniek” te hebben gedaan. Ook Marjoleijn Kleijn is in geen Filmacademie-bestand te vinden, hoewel zij in haar profiel op filmcastings.nl — vergezeld van een portretfoto van Bondgirl Eva Green — de Filmacademie als opleiding vermeldt. Op haar ‘recente filmografie’ staat behalve ‘videoclips Britney Spears’ ook ‘VPRO — Delirium’ genoemd. Maar ook VPRO Hoofd Drama Joost de Wolf heeft nog nooit van haar of het project gehoord. In een door Kleijn ondertekende reactie per mail staat: “Ik heb ooit kort stage gelopen bij de VPRO maar heb er verder niks mee te doen.” Telefonisch is ze niet voor commentaar bereikbaar. Bij de BBC is Palmen wel bekend, maar niet als voormalig schrijver van “filmrecensies voor de BBC website” zoals hij over de telefoon heeft beweerd. BBC News reporter Kevin Geoghegan: “Ik heb van David Palmen gehoord via organisatoren van muziekshows en bandoptredens, omdat hij bij hen regelmatig recensie-kaartjes aanvroeg onder het voorwendsel voor de BBC te recenseren, met als gevolg dat onze eigen reporters niet meer naar binnen kwamen. Hij heeft absoluut nog nooit iets in opdracht van de BBC geschreven.”

David Palmen vraagt aan de telefoon welke indruk de advertentie heeft achtergelaten. Ik zeg dat ik me kan voorstellen dat er achter alle namen maar één iemand schuilgaat. Dat ik me afvraag of ik, terwijl ik met hem praat, misschien Erik Geurten aan de telefoon heb. Palmen: “Dat kan ik me best voorstellen.”