Verhoeven werkt aan mysterieus filmproject

  • Datum 25-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het regent deze week aanwijzingen dat Paul Verhoeven binnenkort weer op de set staat. Op zijn nieuwe, raadselachtige website kondigt de regisseur aan dat hij ‘binnen een paar weken’ met zijn nieuwe film start. Maar wat is het?

Daar was hij vorige week opeens: @VerhoevensTweets. ‘Je moet toch met je tijd meegaan? Stravinsky is op z’n 70ste met het componeren van 12 tonen muziek begonnen,’ meldde Paul Verhoeven zijn — inmiddels al meer dan tweeduizend — volgers op Twitter. Het bleek het begin van een social media-offensief. Deze week lanceerde de regisseur een interactief filmproject op de mysterieuze website entertainmentexperience.nl.

‘Ik ben op zoek naar jou!’ schrijft Verhoeven op die site. ‘Binnen een paar weken start ik met mijn nieuwe film… maar deze keer heb ik jouw hulp nodig!’ Uit het inschrijvingsformulier blijkt dat Verhoeven op zoek is naar scenaristen, cameramensen, regisseurs, editors, componisten, muzikanten, acteurs en game-ontwikkelaars. ‘De komende weken laat ik je zien hoe we samen een film kunnen maken,’ meldt de virtuele Verhoeven wanneer je je aanmeldt.

Op Twitter bevestigde Verhoeven dat het tempo er goed in zit. ‘Er komt absoluut binnenkort een nieuwe Verhoeven aan!’ Gisteren werd de spanning verder opgebouwd. Bezoekers van het Westergasterrein in Amsterdam zagen aan een hek een A4’tje hangen, waarop te lezen viel dat kandidaten voor de ‘Casting Verhoeven-film’ zich bij een zekere Danielle moesten melden. Onderaan stond het logo van Entertainment Experience.

Hier broeit iets. Maar wat is het? Mogelijkheden genoeg, want Verhoeven heeft de afgelopen jaren talloze films aangekondigd. Zo werkt hij aan een film over de muiterij op het VOC-schip de Batavia. Maar dat project laat even op zich wachten, meldt Verhoeven op Twitter. Scenarist Gerard Soeteman zit voorlopig nog in de archieven. De Couperus-verfilming De stille kracht dan, die de regisseur vorig jaar tijdens Zomergasten aankondigde? Ook die is het niet, tweet Verhoeven. Wel laat hij vallen dat hij de laatste tijd veel over Jeanne d’Arc leest.

We mogen met zijn allen nog even raden. En dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Erik Schumacher