‘Verhoeven laat je anders kijken’

  • Datum 22-09-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Paul Verhoeven

In een wekelijkse rubriek in de Volkskrant analyseert filmmaker Paul Verhoeven op zijn volstrekt eigenzinnige wijze de grote films uit de canon. Journalist en Verhoeven-biograaf Rob van Scheers tekende het allemaal op. De lange versies zijn nu in boekvorm verschenen.

Hoe verloopt jullie samenwerking in de praktijk? "Meestal bespreken Paul Verhoeven en ik twee films per sessie, en de afspraak is dat we die dan allebei vooraf nog eens hebben bekeken. Die interviews duren al snel een dagdeel en omdat Paul zo rap praat, spreken we feitelijk over driedubbele woordwaarde. Van die stroom aan gedachten maak ik vervolgens een stukje. In de Volkskrant beslaat dat zo’n 800 woorden, in het boek krijgt de lezer de extended versie van circa 2000 woorden."

Stuurt u Verhoeven bij de selectie van zijn keuzes? "Je moet je voorstellen: soms vallen films af, omdat ze bij herzien teleurstellen. Dat overkwam bijvoorbeeld de oorspronkelijke King Kong uit 1933 — té gedateerd. De meeste titels heeft Paul voorgesteld, hij heeft natuurlijk een fenomenale filmkennis. Maar als ik ergens hartstochtelijk voor pleit, neemt hij dat idee wel over. Op die manier is bijvoorbeeld Taxi Driver van Martin Scorsese in het boek terechtgekomen."

Bij welke film heeft u uw mening moeten herzien na een ‘lezing’ van Paul? "Over bijna iedere film weet ik nu meer dan vooraf. Paul leert je anders kijken, meer met de blik van de eigenzinnige filmmaker die hij in diepste wezen is. Het draait allemaal om de details. Hij wijst op de moed van bepaalde regisseurs, de waarde van production designers, het aandeel van de director of photography (cameraman). Het gaat over muziek, en monteren, en dialogen, en special effects, en spanningsbogen, en natuurlijk over ijdele producers en hun gegoochel met budgetten. Vakkennis van binnenuit. Daar kom je in een normaal interview van zeg een half uurtje met een topregisseur nauwelijks aan toe. Ditmaal verkeren we 65 episodes in de bovenkamer van Verhoeven."

Mark van den Tempel

Tijdens het Nederlands Film Festival zal Rob van Scheers op vrijdag 28 september met Paul Verhoeven in gesprek gaan over hun project en zullen ze samen de film Some Like it Hot van Billy Wilder inleiden. Voor meer informative filmfestival.nl Het boek Op stap door de filmgeschiedenis met Paul Verhoeven verschijnt eind september.