Veiling film- en tv-parafernalia voor The Buddy Film Project

  • Datum 19-09-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Drewtas en -jas van Game of Thrones, gedoneerd door Carice van Houten

The Buddy Film Project begon vorig jaar herfst als initiatief om gevluchte filmprofessionals die asiel hebben gekregen in Nederland aan het werk te helpen. Inmiddels is het project getransformeerd tot ‘uitzendbureau’ voor creatief talent. "We hebben de grootste database met Arabische acteurs." Om verder te gaan organiseert de ondernemende stichting nu een veiling met hebbedingetjes van BN-ers.

"Deze ontwikkeling hadden we niet kunnen bedenken", beaamt actrice Dewi Reijs, die samen met regisseur Dennis Overeem de drijvende kracht is achter The Buddy Film Project. "Voor de speelfilm meldden zich inmiddels al meer dan honderd deelnemers, maar er komen dagelijks mensen bij. We worden ook gebeld door gemeenteambtenaren: wij hebben hier een Syrische geluidsman, kunnen jullie er wat mee? De kern van ons bestand bestaat nog steeds uit acteurs en filmtechnici, maar we vertegenwoordigen ook zangers, een creatief fotograaf en beeldend kunstenaars."

Heel wat van die statushouders hebben inmiddels via The Buddy Film Project een ingang gevonden in het Nederlandse film- en tv-circuit. Reijs somt op: "Er spelen acteurs mee in twee Telefilms, een aflevering van NTR Kort! en een tv-serie die komend voorjaar wordt uitgezonden door AVROTROS. Een meisje is aangenomen voor de vooropleiding van de Filmacademie. En het Arab Film Festival in Rotterdam wil een aantal mensen laten meedraaien in het Screenwriting Lab."

Dat zijn indrukwekkende wapenfeiten maar Reijs is niet snel tevreden. "The Buddy Film Project is pas succesvol als mensen duurzaam aan de slag kunnen en geen uitkering meer nodig hebben", stelt ze. Om meteen te erkennen dat de obstakels soms groot zijn. "Voor acteurs is het absoluut noodzakelijk snel Nederlands te leren, technici moeten op z’n minst Engels spreken. Dat gaat lastig als je in isolement leeft. En in sommige gevallen zijn mensen er gewoon nog niet klaar voor, zitten ze met een oorlogstrauma."

Voor de eerste drie maanden dat The Buddy Film Project bestond, de periode waarin het plan voor de film vorm kreeg, werd de organisatie ondersteund vanuit het Filmfonds en crowdfunding via Cinecrowd. Om de zaak draaiende te houden, is nu een alternatieve financieringsbron aangeboord: een veiling. Iedere maand worden bezittingen van bekende Nederlanders online geveild, zoals deze maand oorbellen van Hadewych Minis of een gesigneerde cd van Ricky Koole. Iedere maand is er weer een nieuwe batch hebbedingetjes met een verhaal. Veel is film- en tv-gerelateerd maar er zit ook een cd bij van K3-zangeres Josje Huisman of een gesigneerd voetbalshirt van Robin van Persie. Tijdens het Nederlands Film Festival, op donderdagavond 21 september, worden in de NFF Huiskamer de topstukken van deze maand live geveild: onder andere een jurk van Lies Visschedijk die ze droeg tijdens de première van Gooische Vrouwen en een unieke crewtas en -jas uit de serie Game of Thrones die zijn gedoneerd door Carice van Houten.

De opnames voor de film waar alles mee begonnen is, staan gepland voor komend voorjaar. De komedie die zich afspeelt in een Brabantse supermarkt heet Welkom. Reijs: "Dennis Overeem is het script nog verder aan het ontwikkelen. Alle rollen zijn geschreven op de deelnemers, een mozaïekvertelling waar o.a. Syrische, Somalische, Mongoolse en Nederlandse acteurs in spelen. Er zijn al gesprekken gaande met een distributeur."

Wel schort het nog aan werkkapitaal. Behalve aanvragen bij het fonds, zal The Buddy Film Project ook in dit geval weer proberen zelf een deel van het budget te genereren. "Op maandag 20 november organiseren we een fundraising event The Buddy Film Ball in Club AIR in Amsterdam", kondigt Reijs aan. "Daar willen we grote investeerders binnenhalen. En partijen die geïnteresseerd zijn in product placement. De film speelt zich per slot van rekening in een supermarkt af."

Edo Dijksterhuis