Veel Nederlandse films op grootste animatiefestival

  • Datum 24-05-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Staat: Witch Doctor

Het Festival International du Film d’Animation Annecy geldt als het grootste en belangrijkste evenement voor animatiefilm ter wereld. Voor de komende editie, die in het Franse Haut Savoie plaatsvindt van 13 tot en met 16 juni, is een flink aantal Nederlandse films geselecteerd — zowel binnen als buiten de competities.

Het animatiefestival werd opgericht in 1960. Bijna vier decennia lang vond het evenement om het jaar plaats maar vanaf 1998 wordt het jaarlijks georganiseed. het festival telt vier competities. Sinds 2002 is daar ook nog de competitie voor ‘films gemaakt voor internet’ bijgekomen.

Dat The Red Turtle zou worden geselecteerd, was te voorspellen. Er werd lang uitgekeken naar de eerste lange film van Oscar-winnaar Michael Dudok de Wit, die afgelopen week in première ging in Cannes. In Annecy fungeert hij als festivalopener. Ook wordt er een documentaire vertoond over het maken van The Red Turtle: The Longing of Michael Dudok de Wit.

In de competitie voor opdrachtfilms dingt De Staat: Witch Doctor mee naar een prijs. De film won eerder al de HAFF Grand Prix voor Nederlandse animatie. In de muziekvideo van Studio Smack en Floris Kaayk wordt de zanger omstuwd door een horde kale mannen. Associaties met Fight Club, I Am Legend en World War Z dringen zich op. Hypnotiserend is het effect.

Er zijn geen Nederlandse korte animatiefilms opgenomen in de shorts competitie maar er draaien wel drie titels buiten competitie. Het gaat om Branded Dreams van Studio Smack, Löss van Yi Zhao en Parade van Digna van der Put.

In de competitie voor afstudeerfilms doet de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht goede zaken dit jaar. Maar liefst drie afstudeerders uit de Domstad zijn geselecteerd: Depart at 22 van Wiep Teunissen, Just a Biopic van Renske Cuijpers en Saturday Symphony van Iris Frankenhuizen.

Last but nog least is Puberdagboek: Alma Mathijsen van Samantha Williams geselecteerd voor de competitie voor tv-films. Het is de tweede aflevering in een serie over puberdagboeken. Hoofdpersoon is de schrijfster van onder andere De grote goede dingen, die als tiener een liefdesboek bijhield over de jongens in haar leven. Als volwassene leest ze hier uit voor.

Edo Dijksterhuis