Veel experimentele films bij Tiger-nominaties

  • Datum 06-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sexy Durga

De acht films die vanaf 25 januari strijden om de Tiger Awards 2017 zijn bekend. Nederland wordt vertegenwoordigd door Quality Time van Daan Bakker. De competitie bevat dit jaar verder opvallend veel films met een experimenteel randje.

Het debuut van Sanal Kumar Sasidharan, Sexy Durga, is een spine thriller die deels geïmproviseerd is. Light Thereafter van Konstantin Bojanov vertelt het verhaal van de jonge schilder Pavel die op zoek is naar zijn geestelijk vader in omgekeerde volgorde. En Niles Attalah, regisseur van Rey, begroef zijn celluloid in de achtertuin om zijn film over 19de-eeuwse avonturier die in Zuid-Amerika een koninkrijk sticht kunstmatig te verouderen.

Ook Quality Time valt te kwalificeren als onconventioneel. De Noors-Nederlandse productie bestaat uit vijf korte verhalen over jonge mannen die moeite hebben zich staande te houden in het leven en hun ouders die zich daar zorgen over maken. Ieder deel heeft een andere vorm gekregen, van minimale animatie tot realistische documentaire.

The Burglar van Hagar Ben Asher beleeft in Rotterdam zijn wereldpremière. Dat geldt ook voor Rey en Demonios tus ojos van Pedro Aguilera, dat gaat over een jonge filmmaker die op het internet een erotische video van zijn halfzus vindt en erdoor gefascineerd raakt. Het deelnemersveld wordt gecomplementeerd door Arábia van Affonso Uchoa en João Dumans en Columbus van kogonada.

De jury bestaat dit jaar uit Newsha Tavkolia, Diana Bustamente Escobar, Fien Troch, Michael Almereyda en Amir Mohammed.

Edo Dijksterhuis