Vanja Kaludjercic nieuwe directeur IFFR

Vanja Kaludjercic

Het International Film Festival Rotterdam heeft een nieuwe directeur. Vanja Kaludjercic is de opvolger van Bero Beyer, die per 1 maart directeur is van het Nederlands Filmfonds. De 37-jarige Kroatische werkte eerder als adviseur, programmeur en projectmanager voor diverse internationale filmfestivals, waaronder dat van Rotterdam.

In een interview met Screen Daily noemt Kaludjercic het IFFR “de springplank van mijn carrière”. Ze bezocht het festival meer dan tien jaar geleden voor het eerst en deed er dienst als hoofd IFFR Talks tussen 2016 en 2018. Bij het Nederlands Film Festival gaf ze van 2016 tot 2017 leiding aan Holland Film Meeting, het programma voor professionals. Daarvoor werkte ze acht jaar lang als programmeur speelfilm en korte film voor het Sarajevo Film Festival. Ze begon haar loopbaan bij het Motovun Film Festival in Kroatië en de Cinematheque van Slovenië.

Kaludjercic is een kosmopoliet die vijf talen spreekt – waaronder nog geen Nederlands – en heeft op verschillende plekken in Europa gewoond en gewerkt. Ze bekleedde diverse functies binnen Cinéma du Reel, Les Arcs European Film Festival en CPH:DOX. Ze is momenteel in dienst van SVOD-platform MUBI waar ze hoofd acquisities is.

In een korte eerste reactie noemt Kaludjercic “het aantrekken en vasthouden van nieuw jong publiek” de grootste uitdaging, naast “het relevant blijven in een snel veranderend filmlandschap”. Samen met zakelijk directeur Marjan van der Haar leidt zij het festival vanaf 1 maart naar de vijftigste editie in 2021.