Vanaf vrijdag terug naar normaal

Corona is nog niet voorbij, mensen worden nog steeds ziek, maar de maatregelen om de pandemie te beteugelen worden nu in rap tempo versoepeld. Voor bioscopen en filmtheaters betekent dit dat ze vanaf aanstaande vrijdag open kunnen tot 1 uur ’s nachts, zonder mondkapjes en 1,5 meter afstand. Terug naar het normaal.

Tijdens de persconferentie kondigde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan dat de versoepeling in drie stappen verloopt, die na te lezen zijn op de site van de rijksoverheid. Afschalen kan omdat de druk op de ziekenhuizen niet toeneemt ondanks het snel stijgende aantal besmettingen. “We zijn bestand tegen het coronavirus dankzij vaccins en eerdere besmettingen”, stelde de bewindspersoon.

De eerste stap is het vervallen van de regel dat je maximaal vier gasten per dag mag ontvangen. Ook het thuiswerkadvies wordt versoepeld. De tweede stap volgt aanstaande vrijdag en is een heel belangrijke voor de filmsector. Dan mogen bioscopen en filmtheaters – net als horeca en andere cultuurplekken – namelijk open tot 1 uur ’s nachts. Je moet nog wel een QR-code laten zien. Eenmaal binnen kunnen de mondkapjes af blijven en hoeft er ook geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.

Op 25 februari wordt de laatste stap gezet in de versoepeling. Vanaf dan gelden de normale openingstijden weer en is het coronatoegangsbewijs (3G) niet meer nodig voor locaties met minder dan 500 bezoekers.