Van Warmerdam en Hoeks op longlist Europese filmprijzen

  • Datum 09-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

En weer dingt Borgman mee naar een prijs

Niet minder dan 46 films uit 32 landen dingen mee naar de European Film Awards, de trans-Atlantische tegenhanger van de Oscars. Nederland wordt vertegenwoordigd door Alex van Warmerdam, die is genomineerd met Borgman, en Sylvia Hoeks, die haar selectie dankt aan haar rol in de Italiaanse film La Migliore Offerta (The Best Offer).

De prijsuitreiking van de 26ste editie van de European Film Awards vindt plaats op 7 december in Berlijn. Een maand daarvoor, tijdens het Seville European Film Festival, worden de nominaties bekend gemaakt voor beste film, regisseur, acteur, actrice en scenario. De ruim 2900 leden van de European Film Academy kunnen stemmen tot 9 november. Een zevenkoppige jury bepaalt wie genomineerd worden in de categorieën cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, muziek en sound design.

De verkiezing van de Europese filmprijzen is een getrapt systeem. Voor de eerste selectie van 46 titels die vandaag is bekend gemaakt, hebben de twintig landen met de meeste EFA-leden één film uit eigen land voorgedragen. Een internationale commissie met EFA-bestuursleden heeft de lijst verder aangevuld.

Het land met de meeste titels op de longlist is Groot-Brittannië; drie films zijn made in the UK. Griekenland, Spanje, Frankrijk en Rusland komen elk twee keer voor. Frankrijk is veruit het sterkst vertegenwoordigd als co-producerend land. Maar liefst tien van de geselecteerde films zijn tot stand gekomen met Franse ondersteuning.

Borgman en La Migliore Offerta moeten het opnemen tegen een zeer gevarieerd veld. Er zitten internationale hits tussen als Paradies: Glaube van Ulrich Seidl en Hannah Arendt van Margaretha von Trotta, festivallievelingen als het Belgische The Broken Circle Breakdown, en relatief onbekende titels als het Finse misdaaddrama 8-Pallo.

Edo Dijksterhuis