Utrecht krijgt in mei het Vlaamse Film Festival

  • Datum 24-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Utrecht is een festival rijker. Op 8 mei begint in het Louis Hartlooper Complex de eerste editie van het vier dagen durende Vlaamse Film Festival. Met premières, een inhaalprogramma met recente en iets minder recente Vlaamse hits, muziek en talkshows. Het doel: meer bioscoopbezoekers bekend maken met ‘het geheim van België’ — de vruchtbare filmtraditie van onze Zuiderburen.

Het idee voor het festival werd geboren in het najaar van 2013. LHC-directeur Jos Stelling stak toen de koppen bij elkaar met VPRO-baas Lennart van der Meulen, met het idee samen eens ‘iets’ te doen. Ze waren er snel over eens: dat iets moest een festival worden over Vlaamse cinema. ‘De persoonlijke voorkeur van beide heren speelde een doorslaggevende rol, maar dat The Broken Circle Breakdown en de korte film Dood van een Schaduw het tot de shortlist van de Oscars schopten, bracht alles in een stroomversnelling’, vertelt Jantine Jongebloed van het LHC en projectleider van het festival.

Wat zeker meespeelt is de beperkte bekendheid van de Vlaamse film in Nederland. Slechts twee Vlaamse films worden gemiddeld per jaar aangekocht voor distributie terwijl er minstens vier keer zoveel worden gemaakt. Jongebloed: ‘Ze krijgen internationaal veel prijzen, maar trekken weinig bezoek in ons land. Er is een gebrek aan erkenning. En daar willen we iets aan veranderen.’

Het programma is nog niet helemaal rond. Momenteel zijn negen speelfilms geselecteerd, waaronder de Nederlandse premières van onder andere Drift van Benny Vandendriessche en het regiedebuut van Bas Devos, Violet. Er is ook een zogenoemd ‘inhaalprogramma’ met titels als The Broken Circle Breakdown, Rundskop en het regiedebuut van dEUS-voorman Tom barman, Any Way the Wind Blows. Het geheel wordt afgemaakt met fictieseries gemaakt voor televisie.

Het randprogramma wordt georganiseerd door de partners van LHC. Dat zijn, naast de VPRO, deBuren, De Brakke Grond, het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Algemeen Nederlands Verbond. Zij organiseren talkshows die ‘ook gaan over co-producties en remakes’, Q&A’s met makers, muzikale optredens en discussieavonden.

Met welke film het festival, dat het gat vult van het vorig jaar gesneuvelde Latin American Film Festival, opent, is nog niet bekend. Wel dat er twee publieksprijzen worden uitgereikt — één voor beste korte film en één voor beste speelfilm — en dat de winnaar dient als afsluiter op de zondagavond.

Edo Dijksterhuis