Upload Cinema komt met klassieke muziek-editie

  • Datum 28-06-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Upload Cinema brengt webfilms naar de bioscoop. En nu zelfs naar de kunsttempel bij uitstek: het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Op dinsdag 9 juli wordt tijdens de Robeco SummerNights een avondvullend programma gepresenteerd met video’s rondom klassieke muziek. Met aria’s zingende papagaaien, webcamkoren, flashmob-concerten en wonderkinderen.

Het programma is in elkaar gezet als een visuele symphonie. De samenstellers hebben gelet op tempo en timing in de zes delen plus prelude. Als teaser hebben ze alvast een paar fragmenten vrijgegeven: een violist die heel ad rem reageert op een telefoon die afgaat tijdens een concert, een peuter die vol overgave Beethoven dirigeert, een fluitist die een dranghek bespeelt, een breakdancer die hiphop heeft ingeruild voor Mozart en een optreden van het Philadelphia Symphony Orchestra in een vliegtuig.

Omdat bij Upload Cinema publieksparticipatie hoog in het vaandel staat, is er voor deze aflevering een speciale videocompetitie uitgeschreven. Amateurs en professionals werden gevraagd passend beeld te maken bij de één minuut durende Prelude uit de Suite in D Mineur HWV 428 van Georg Friedrich Händel. Het winnende filmpje wordt op het grote scherm vertoond en live begeleid door — nee, niet Glen Gould — de in Händel gespecialiseerde pianiste Daria van den Bercken.

Via een voting app kan het publiek stemmen op alle video’s die voorbijkomen. En onder leiding van een dirigent, wiens identiteit geheim wordt gehouden, wordt ook nog een video opgenomen met de zaal. Uiteraard belandt dit filmpje ook op YouTube.

Het organiserende Upload Cinema begon in 2008 met thematische avondjes met van het net geplukte filmpjes. Zo groeide het uit tot ‘een offline podium voor online video’, met als doel de creativiteit van het kleine scherm te combineren met de gezamenlijke kijkervaring van het grote scherm. Onder de vaste locaties van Upload Cinema bevinden zich zeven bioscopen in Nederland, twee in Spanje en twee in België.

Edo Dijksterhuis