Ultrakort viert jubileum deze zomer

  • Datum 08-07-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Blind Date

Voor de tiende keer worden deze zomer bioscoopfilms in Pathé-theaters voorafgegaan door korte animatiefilms. Ze zijn speciaal gemaakt in het kader van het programma Ultrakort, waarmee de bioscoopketen samen met het Filmfonds en Fonds 21 kortfilmmakers de kans geeft een groot publiek te bereiken.

Distributie van korte films is lastig. Jammer voor de makers maar vooral ook voor filmliefhebbers want er wordt veel hoogwaardig kortebaanwerk gemaakt in Nederland. Ultrakort biedt uitkomst door animatiefilmpjes van maximaal twee minuten te programmeren voor grote publieksfilms. Het project heeft al de nodige pareltjes opgeleverd, waaronder het Oscar-genomineerde A Single Life van Job, Joris & Marieke. Op de website van het Filmfonds zijn alle veertig producties te zien die in de afgelopen tien jaar zijn gerealiseerd.

Afgelopen week zijn de vier nieuwste Ultrakort-producties in première gegaan. Blind Date van Camiel Schouwenaar gaat over een vrouw die tijdens haar blind date met uitslover Bas tot wanhoop wordt gedreven totdat ze ontdekt dat ze iets gemeen hebben. In Cinema van Merel Hamers wordt de magie van de magie van de bioscoopervaring bezongen via een regelmoeder die tijdens een voorstelling haar telefoon verliest. Human Nature van Sverre Fredriksen en Britt Snel stelt het leed dat mensen dieren aandoen aan de kaak. En Rauw van Ben Brand is kritisch over plasticproductie en ons afvalprobleem.