Uitspraak in rechtszaak tussen Ziggo en Dutch Filmworks uitgesteld

The Hitman’s Bodyguard

Als een film illegaal wordt gedownload via een bepaald IP-adres betekent dat niet automatisch dat de IP-adreshouder ook degene is die de wet overtreedt. Anderen kunnen immers toegang hebben tot zijn netwerk. Dat maakt de piraterijzaak zo ingewikkeld die Dutch Filmworks heeft aangespannen tegen Ziggo. De uitspraak zou vandaag zijn maar de rechtbank in Arnhem heeft hem nu uitgesteld.

Dutch Filmworks spande begin dit jaar een kort geding aan nadat het filmbedrijf in het voorgaande jaar de IP-adressen had verzameld van 337 Ziggo-klanten die illegaal The Hitman’s Bodyguard hadden gedownload. Binnen zes weken tijd zou de film zo’n 20.000 keer zijn bekeken zonder betaling – een stevige aderlating. Dutch Filmworks vroeg Ziggo om de persoonsgegevens die horen bij de IP-adressen om de wetsovertreders per post een vordering van €150 per persoon te sturen.

Ziggo weigerde dit en ook de rechtbank zette vraagtekens bij de vordering van Dutch Filmworks. Zo zou het bedrijf niet duidelijk maken hoe het tot precies dat compensatiebedrag is gekomen. Een afwijzing volgde en daarna een hoger beroep. De uitspraak daarin is nu dus opgeschort vanwege “de complexiteit van de zaak”. Het gerechtshof streeft ernaar zo snel mogelijk tot een uitspraak te komen en heeft 5 november aangemerkt als uiterste datum.