Uit Tip: PAC Festival

  • Datum 15-03-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stoker

Vijf voorpremières van grote arthousefilms op één dag voor €27,50? Filmliefhebbers weten genoeg. Zondag 17 maart wordt de achtste editie van het PAC Festival in twaalf Pathé bioscopen gehouden.

Het was een gok acht jaar geleden, het eerste PAC (Pathé Alternative Cinema) Festival. Zouden er voldoende mensen komen naar de vertoning van vijf voorpremières van arthousefilms in Pathé theaters?. Het antwoord was een ondubbelzinnig ja. Het eendaagse festival was een succes met als resultaat op 17 maart de achtste editie.

Aan de vertrouwde formule is niets veranderd. Tussen 10.30 en 23.00 uur zijn in twaalf Pathé theaters weer vijf arthousefilms te zien die later dit jaar worden uitgebracht. De dag begint met het lichtvoetige The Sapphires (Wayne Blair). In de in 1968 spelende film ontdekt een onervaren, charmante Ierse drinkebroer in Australië vier talentvolle zangeressen van Aboriginal-afkomst. Hij maakt van hen een swingende groep, die in Vietnam gaat optreden. Ze beleven er spectaculaire avonturen die hun vriendschap testen. De soundtrack bevat swingende Motown, Stax en Atlantic-muziek. Wie niet weet waar die namen voor staan, moet dit gat in zijn muzikale opvoeding snel dichten.

Van een andere orde is A Late Quartet (Yaron Zilberman). Het acteursdrama gaat over vier musici die vijfentwintig jaar een strijkkwartet vormen. Het gaat mis als één van aankondigt binnenkort te zullen stoppen, omdat bij hem beginnende Parkinson is geconstateerd. De balans in het kwartet raakt er ernstig door verstoord, er komen geheimen naar boven en ambities botsen. Het geweldige acteren van met name Philip Seymour Hoffman en Christopher Walken tilt de film naar een bijzonder niveau.

In The Place Beyond the Pines (Derek Cianfrance) komt een professionele motorrijder (Ryan Gosling) erachter dat zijn ex-vriendin een zoon van hem heeft. Om het kind financieel te steunen, gaat hij banken beroven. Het leidt tot een gewelddadige confrontatie met een jonge politieagent, die ook een zoontje heeft. Als deze jongens volwassen zijn, ondervinden ze nog steeds de gevolgen van de confrontatie van hun vaders.

Het historische drama Kon-Tiki, de Noorse Oscarinzending dit jaar, gaat over de reis van de Noorse avonturier Thor Heyerdahl en vijf bemanningsleden per vlot van Peru naar Polynesië in 1947. Antropoloog Heyerdahl wilde ermee aantonen dat Zuid-Amerikanen eeuwen eerder dezelfde reis hadden gemaakt. De film neemt de kijker mee op de achtduizend kilometer lange zeetocht, waarin altijd gevaar — haaien, storm, onweer — op de loer ligt.

De slotfilm van het PAC Festival is Stoker, de eerste Amerikaanse film van de Koreaanse filmmaker Park Chan-wook, die internationaal doorbrak met zijn ‘wraaktrilogie’. De thriller voert een man op die bij de weduwe en haar dochter van zijn plotseling overleden broer intrekt. Wat wil de man van zijn schoonzus en haar dochter? Waarom duikt hij plotseling op na jaren niets van zich te hebben laten horen? Er ontrolt zich een moordmysterie waarin niets is wat het lijkt te zijn. Met Nicole Kidman en Mia Wasikowska.

Het PAC Festival wordt gehouden in Pathé Tuschinski, Pathé De Kuip, Pathé Buitenhof (Den Haag), Pathé Rembrandt Arnhem, Pathé Breda, Pathé Delft, Pathé Eindhoven, Pathé Groningen, Pathé Haarlem, Pathé Maastricht, Pathé Tilburg en Pathé De Kroon (Zwolle). Tickets: www.pathe.nl/pacfestival en aan de kassa van de bioscopen.

Jos van der Burg