Twee verloren films Alfred Machin teruggevonden

  • Datum 22-06-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

L’historire de Minna Claessens

Bij het inventariseren en digitaliseren van het aanzienlijke Eye-archief worden regelmatig bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo stootten medewerkers onlangs op twee verloren gewaande films van Alfred Machin uit de jaren 10 van de vorige eeuw. Ze waren onderdeel van een schenking van een privéverzamelaar. Volgende week worden ze vertoond tijdens het archieffestival Cinema Ritrovato in Bologna en na de zomer in Eye.

Het gaat om een Nederlandse en een Belgische productie: het 12 minuten durende De droppel bloed (1913), over de dochter van een douanier in Volendam die verliefd wordt op een smokkelaar, en het 8 minuten durende L’historire de Minna Claessens, waarin een oude kunstenaar in een flashback vertelt over zijn liefde voor de overleden Minna Claessens.

De Fransman Alfred Manchin (1877-1929) begon zijn carrière als persfotograaf maar werd in 1907 geheadhunt door Pathé. Na films te hebben gemaakt over groot wild in Afrika werd hij in 1909 naar Nederland gestuurd om daar korte documentaires te maken over het Hollandse leven zoals Comment se fait le fromage de Hollande en Coiffures et types de Hollande. In België, waar hij in 1913 algemeen directeur van Belge Cinéma Film werd, maakte hij onder andere de eerste Belgische speelfilm Le Diamant noir en de anti-oorlogsfilm Maudite soit la guerre. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde Manchin terug naar Frankrijk, waar hij onder de wapenen kwam en opnamen maakte van de strijd aan het westelijk front.

De twee teruggevonden films zijn in 2018 geschonken aan Eye. Ze werden afgeleverd in een paar filmblikken en werden vergezeld door een Bing Kinematograph, een historische thuisprojector. Beide films zijn gedupliceerd op 35mm-afdrukken op Haghefilm Digitaal.