Twee Nederlandse inzendingen voor Oscars 2014 bekend

  • Datum 04-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Super van Johan Klungel

Het duurt nog een half jaar voordat de beeldjes verdeeld worden, maar nu al zijn er twee Nederlandse inzendingen voor de Oscars 2014 bekend. Voor de categorie Best Animated Short Film wordt Super van Johan Klungel afgevaardigd. De korte fictiefilm Stand-by Me van Martijn de Jong is ingezonden voor de categorie Best Live Action Short Film.

Klungels elf minuten durende animatie over ene Albert die verdwaalt tussen de vele verleidingen van een supermarkt (korte impressie is te zien op Vimeo) is geselecteerd door een speciale commissie. Daarin zaten afgevaardigden van het Holland Animation Festival, het Klik! Amsterdam Animation Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatie Producenten. Zij vielen voor de manier waarop Super in korte tijd evolueert van frivole fantasie tot nachtmerrie.

Klungel debuteerde in 2004 met de afstudeerfilm Fauna Sutra, waarmee hij meteen allerlei prijzen won. De belangrijkste was de derde prijs op het Tribeca Film Festival in New York.

Die andere Nederlandse kanshebber op een Academy Award, Stand-by Me, dankt zijn voordracht aan een onafhankelijke jury van filmprofessionals. Het is een tragi-komisch verhaal over de bejaarde Willem die zijn vrouw lastig valt met een plots opgestoken kluswoede. De korte film van De Jong, die in 2010 de NFTA Publieksprijs won met zijn afstudeerfilm Dicht bij mij vandaan, is gemaakt in het kader van NTR Kort! en gaat op 30 september in première tijdens het Nederlands Filmfestival.

De Jong en Klungel moeten tot 16 januari 2014 wachten om te weten of ze bij de genomineerden horen. De Oscaruitreiking — dit jaar voor de tweede keer gepresenteerd door Ellen DeGeneres — vindt plaats op 2 maart. Voor echte Oscar-koorts is het dus nog iets te vroeg. Wat niet wegneemt dat het grote speculeren al wel is begonnen. Sommige websites zijn daar iets verder in dan andere.

Edo Dijksterhuis