Trent verdedigt Nederlandse eer in Cannes

  • Datum 24-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Trent

Gisteren en vandaag werden de selecties bekendgemaakt van de parallelle Cannes-programma’s Quinzaine des Réalisateurs en Semaine de la Critique. Nederlandse filmmakers ontbreken. Toch was er ook goed Cannes-nieuws voor een landgenoot: Trent mag naar het festival als Producer on the Move.

Nederland straalt in Cannes door afwezigheid. Voor geen van de competities van het festival zijn films van landgenoten geselecteerd — al zorgen twee Nederlandse coproducties (Post Tenebras Lux en In the Fog) nog voor een oranje tintje. Ook in de parallelle programma’s die tijdens het festival door andere organisaties worden georganiseerd, ontbreken Nederlandse filmmakers. De vandaag bekendgemaakte selectie voor La Quinzaine des Réalisateurs telt 21 films, waaronder The We and the I van Michel Gondry, La Noche de Enfrente van Raúl Ruiz en No van Pablo Larraín. Gisteren werd al de selectie onthuld van La Semaine de la Critique, de competitie voor eerste en tweede films. Onder de tien titels bevindt zich bijvoorbeeld Broken van de Britse toneelregisseur Rufus Norris, met Tim Roth en Cillian Murphy.

Toch doet de vijfenzestigste editie van Cannes het niet geheel zonder Nederlandse inbreng. Marco van Geffen is geselecteerd voor het Atelier, waar hij internationale financiers voor zijn nieuwe film In jouw naam hoopt te vinden. Vandaag kwam daar nog een naam bij: producent Trent van NFI Producties is door EYE uitgekozen om tijdens het festival namens Nederland aan het programma Producers on the Move deel te nemen. Trent studeerde in 1997 af aan de Filmacademie en werkte sindsdien mee aan films als SextetKan door huid heen en Richting West. Met NFI Producties concentreert hij zich op talentontwikkeling, waardoor hij met een beperkt aantal makers samenwerkt.

Producers on the Move wordt sinds 2000 georganiseerd door European Film Promotion, een netwerk van 32 nationale filmorganisaties uit heel Europa. EFP nodigt in het kader van het programma ieder jaar een groep getalenteerde producenten uit om naar Cannes te komen. Vier dagen lang krijgen de producenten de mogelijkheid om aan hun netwerk te bouwen, projecten te pitchen en partners te vinden voor internationale samenwerking. Volgens EFP zijn uit de programma’s van de afgelopen drie jaar 31 filmprojecten voortgekomen, waarbij meer dan de helft van de deelnemende producenten betrokken is.

Erik Schumacher