Topman Disney weg na flops

  • Datum 22-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rich Ross (tweede van links)

Rich Ross vertrekt na tweeënhalf jaar als voorzitter van Walt Disney Studios, een van de machtigste, maar ook moeilijkste posities van Hollywood. De flops van Mars Needs Moms en John Carter worden hem zwaar aangerekend, maar Ross lijkt vooral het slachtoffer van een machtsstrijd.

‘Ik geloof niet langer dat de rol van voorzitter de juiste is voor mij,’ meldt Rich Ross diplomatiek in de brief waarin hij zijn vertrek aankondigt bij Walt Disney Studios. Het doorgaans goed ingevoerde Deadline weet het zeker: Ross is niet uit eigen beweging opgestapt, maar ontslagen door Disney-opperbaas Bob Iger.

In zijn tweeënhalf jaar als voorzitter was Ross verantwoordelijk voor een wisselvallige, maar over het geheel genomen winstgevende serie films. Zijn probleem was dat hij de grote successen niet echt op eigen conto kon schrijven. Aan Alice in Wonderland hoefde bij zijn aantreden niets meer te gebeuren, terwijl ook Toy Story 3 en Pirates of the Caribbean 4 zwaar op het werk van anderen leunden. De twee grote flops uit zijn bewind konden Ross daarentegen wel aangewreven worden. Mars Needs Moms kwam uit de koker van zijn voorganger, maar de marketing vond plaats onder Ross’ directe verantwoordelijkheid. John Carter was een van de eerste films die Ross zelf op gang zette.

Toch lijken de flops vooral een stok om de hond mee te slaan, schrijft Deadline. De machtige coryfeeën die onder de paraplu van Disney opereren — producent Jerry Bruckheimer, Ike Perlmutter van Marvel Entertainment, John Lasseter van Pixar en Steven Spielberg en Stacey Snider van DreamWorks — keerden zich naar verluidt tegen Ross omdat ze niet genoeg van hun eisen ingewilligd zagen. Disney kan op zoek naar een opvolger die in dat krachtenveld wel overeind blijft.

Erik Schumacher