Tonino Guerra (1920-2012)

Tonino Guerra is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden. De dichter en scenarist werkte samen met Federico Fellini, Michelangelo Antonioni en Andrej Tarkovski en was van grote betekenis voor de naoorlogse Italiaanse cinema.

Tonino Guerra kwam pas na zijn dertigste in de filmindustrie terecht, maar maakte zijn late start ruim goed. Bij zijn dood is zijn naam verbonden aan ruim honderd films. Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1960 met zijn werk aan het scenario voor L’avventura. Die film was het begin van een jarenlange samenwerking met regisseur Michelangelo Antonioni. Samen schreven ze klassiekers als La notte (1961), Blow-Up (1966) en Zabriskie Point (1970). Tussendoor werkte Guerra onder andere aan Vittorio de Sica’s Matrimonio all’italiana (1964) en Mario Monicelli’s Casanova 70 (1965).

Guerra was een paar maanden jonger dan Federico Fellini en groeide net als de regisseur op in de streek Romagna. In de jaren zeventig werkten de twee vrienden eindelijk samen aan een film. In Amarcord (1973) versmolten ze hun jeugdherinneringen tot een film die een hoogtepunt is in hun beider oeuvres. De film leverde Guerra na Casanova 70 en Blow-Up zijn derde en laatste Oscarnominatie op. Later werkten Guerra en Fellini nog samen aan E la nave va (1983) en Ginger e Fred (1986).

Aan het einde van de jaren zeventig trouwde Guerra met een Russische vrouw. Het luidde een periode in waarin hij privé tussen Moskou en Rome pendelde en ook in zijn werk zijn horizon verbreedde. Samen met Andrej Tarkovski schreef hij het scenario voor Nostalghia (1983). In de Griekse regisseur Theo Angelopoulos, die twee maanden geleden overleed, vond Guerra een nieuwe artistieke zielsverwant. Vanaf Voyage to Cythera (1984) droeg Guerra bij aan alle films die Angelopoulos maakte, tot aan The Dust of Time (2008). Het scenario van die film is het laatste waar Guerra aan meeschreef.