Toneelvoorstelling John Cassavetes met korting

  • Datum 10-05-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Regisseur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam houdt van John Cassavetes. Husbands is de derde film van de Amerikaanse filmmaker die hij voor toneel bewerkte. Filmkrantlezers krijgen vier euro korting voor de voorstelling in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Na de uitvinding van de film lieten veel filmmakers zich inspireren door toneel, maar de laatste decennia is sprake van een omgekeerde kruisbestuiving. Steeds vaker worden van films toneelstukken gemaakt. Ivo van Hove was met Faces (Koppen) van John Cassavetes in 1996 een van de eerste regisseurs in Nederland die een film tot toneel bewerkte. Hij liet het niet bij deze film, want in later jaren volgden bewerkingen van onder meer Visconti’s Rocco en zijn broers en Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk. Een speciale band heeft Van Hove met het werk van John Cassavetes, van wie hij na Faces met Toneelgroep Amsterdam Opening Night op het toneel bracht. Husbands is zijn derde Cassavetes-bewerking. De film/het toneelstuk gaat over drie getrouwde vrienden (Roeland Fernhout, Hans Kesting, Barry Atsma), die na de dood van een vierde vriend hun jeugd herbeleven. Het weekend zuipen, de lolligste zijn, elkaar aftroeven en vrouwen versieren. Halina Reijn (in drie vrouwenrollen) zet de vriendschap onder zware druk. Zijn ze aan het einde sadder but wiser of tragische pummels die nooit iets zullen leren? Het antwoord is te vinden in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Filmkrantlezers krijgen vier euro korting. Hoe? Onder vermelding van Filmkrant telefonisch reserveren (020-6242311) of direct langsgaan bij de kassa van de Stadsschouwburg (Leidseplein 26). U moet wel snel zijn, want het stuk is tot zaterdag 12 mei te zien.

Jos van der Burg