Toekomst Lim­burg Film Festival onzeker

Na zeven edities hangt de toekomst van het Limburg Film Festival (LFF) aan een zijden draadje. Oprichter en drijvende kracht Bart Hölscher is gestopt als directeur en het bestuur kan geen opvolger vinden. De volgende editie zou in juni moeten plaatsvinden.

Bart Hölscher is van huis uit documentairemaker. Toen hij eind vorig jaar de kans kreeg zijn tanden te zetten in een groot, nieuw project besloot hij te stoppen als directeur van het LFF. Bestuursvoorzitter Jef Caelen betwijfeld of er in de huidige krappe arbeidsmarkt op korte termijn een opvolger te vinden is. Tegen 1Limburg zei hij: “We zijn op dit moment gesprekken aan het voeren om te kijken wat er mogelijk is. Ik heb nog een paar gesprekken te gaan, maar het wordt lastig. Maar het is niet uitgesloten. Misschien in een afgeslankte vorm, anders is het helemaal weg.”

Het LFF is in 2017 opgericht om Limburgse films en filmmakers een podium te bieden. Het festival, met theater De Nieuwe Scene in Venlo als epicentrum, bood jaarlijks zo’n zeventig films aan, van zowel professionele makers als amateurs. Ook waren er workshops, Q&A’s en educatieprogramma’s.

Dat de aanvragen voor de aanstaande kunstenplanperiode op 1 februari moeten zijn ingeleverd, zet extra druk op de ketel. Het LFF krijgt subsidie van de gemeente Venlo en de provincie Limburg, maar die stellen daar bepaalde voorwaarden aan, zoals fair pay, waar de bescheiden festivalbegroting niet echt in voorziet.