Toch niet met kogelvrije Disney-backpacks naar school

Captain America

Dat Amerikanen knettergek zijn als het over wapenbezit gaat, bewijzen de krokodillentranen als weer een ontspoorde idioot een massaslachting heeft aangericht. Het bedrijf TuffyPacks heeft de oplossing: het verkoopt kogelvrije backpacks voor kinderen. Dat er leuke figuren uit Disney-films en de Harry Potter-reeks op staan, wekte de woede van Disney en Warner Bros.

De één zijn dood is de ander zijn brood. Het in Houston gevestigde bedrijf TuffyPacks verkoopt kogelvrije backpacks voor schoolkinderen. ‘Are you and your family protected in the event of a school or workplace shooting?’, vraagt het bedrijf retorisch op zijn website, waarna het stelt dat het 90% van zijn spullen verkoopt aan ouders ‘die hun kinderen willen uitrusten met een lichtgewicht kogelvrije backpack als eerste verdedigingslinie in een school shooter situation.’ De schietpartijen in El Paso en Dayton vorige week waren goed nieuws voor het bedrijf, omdat volgens de oprichter na elke massaslachting de omzet met vier- á vijfhonderd procent omhoog schiet. “It’s a sad, sad, sad world that this has to exist”, merkte hij op over de verkoop van zijn backpacks. Daarbij stond zijn gezicht ongetwijfeld in de juiste meelevende plooi.

Nee, dit is geen bericht van de satirische nieuwssite De Speld, maar de bizarre Amerikaanse werkelijkheid, waarin niet het wapengeweld aan banden wordt gelegd, maar kinderen met kogelvrije backpacks naar school worden gestuurd in de illusie van bescherming tegen een kogelregen uit automatische geweren. Wel leuk dat TuffyPacks gezellige Disney-, Marvel- en Harry Potter-figuren op zijn backpacks afbeeldt. Helaas ‘vergat’ het bedrijf Disney en Potter-eigenaar Warner Bros. om toestemming te vragen voor het gebruik van hun iconische figuren. Natuurlijk wist TuffyPacks dat deze mediagiganten niet geassocieerd willen worden met wapengeweld, zodat ze het afbeelden van hun figuren op kogelvrije backpacks zouden verbieden, maar het ging het bedrijf om de publicitaire winst. Voorspelbaar boog TuffyPacks meteen het hoofd nadat Disney en Warner met een rechtszaak dreigden, maar iedereen kent nu de naam van het bedrijf.

Amerikaanse voorvechters van wapencontrole vinden het exploiteren van de angst van kinderen en hun ouders door TuffyPacks en andere bedrijven weerzinwekkend. “Zij misbruiken de paniek van ouders over de veiligheid van hun kinderen om winst te maken”, zegt Ladd Everitt, voorlichter van de Coalition to Stop Gun Violence. Hij benadrukt nog maar weer eens dat de enige oplossing ligt in “strikte wapenwetten, zodat moorddadige maniakken geen makkelijke toegang tot vuurwapens hebben.” Zijn

pleidooi is bij president Trump alvast tegen dovemansoren gericht, want die repte in zijn reactie op de recente massaschietpartijen met geen woord over het aan banden leggen van de vrije verkoop van wapens. Wel zag hij een connectie tussen gewelddadige computerspelen en gruwelijke schietpartijen. Daarmee staat hij in een lange traditie: film, televisie en video gingen computerspelen vooraf in de verondersteld verderfelijke invloed op vooral jongeren. Bewijs voor de gewelddadige invloed van computerspelen is er niet, stelt de experimentele psycholoog en directeur van het Oxford Internet Institute Andrew Przybylski, die onderzoek deed naar de relatie tussen computerspelen en agressie bij tieners. Zijn bevindingen? “Hoofdzakelijk vonden we een heleboel niets. We vonden nogal overtuigend bewijs dat het er niet toe doet wat voor soort spelletjes tieners spelen.”

Één ding staat vast: met Trump als president zullen er geen striktere wapenwetten komen. Het wachten is op de volgende massaslachting.