Toch niet draaierig door 3D

Misselijk en met bonkend hoofd uit Minions 3D of de IMAX-versie van Mad Max: Fury Road gekomen? Slinger niet meteen dat brilletje weg. Daar ligt het niet aan, het zit allemaal tussen je oren. Dat is althans wat een Brits onderzoeksteam nu beweert. Als ze gelijk hebben moet het 3D-verbod voor kinderen in een paar landen op de helling.
De populariteit van 3D-films is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Zeker na de release van Avatar in 2009 is de techniek het stadium van modegril of nieuwigheidje ontgroeid. En met de versnelde verspreiding groeit ook de kritiek, vooral uit medische en pedagogische hoek. Het kijken door brilletjes met groen-rood getinte glazen zou slecht zijn voor onvolgroeide kinderogen vanwege ‘vergence-accomodation’, het kijken naar twee beelden op verschillende plekken die in 3D-techniek tot een geheel versmelten. In Italië is het gebruik van 3D-brillen door jonge kinderen al wettelijk beperkt. In Frankrijk is de voedsel- en warenautoriteit Anses uit op een algeheel verbod voor kinderen jonger dan zes jaar.
Maar 3D zou niet alleen slecht zijn voor kinderen, ook het volwassen lijf kan er niet goed mee omgaan, is de opinie van sommigen. Het zou het evenwichtsorgaan aantasten. Overheden en fabrikanten van 3D-tv’s dekken zich al in met waarschuwingen voor hoofdpijn, misselijkheid en draaierigheid.
Onzin, zegt de Belgische neurobioloog Tom Smulders die met zijn Britse onderzoeksteam de zaak onder de loep nam. In een artikel in vakblad Royal Society Open Science beschrijven ze hoe ze ruim vierhonderd vrijwilligers lieten kijken naar een 3D- of een 2D-versie van Toy Story. Voorafgaand aan de film en erna werden testjes afgelegd om oog-handcoördinatie en het evenwichtsgevoel te onderzoeken. Tussen de twee onderzoekspopulaties werd geen significant verschil gevonden. Ergo: het idee dat je duizelig wordt van 3D is een illusie. Wie duizelig wordt, is waarschijnlijk slachtoffer van z’n eigen verwachtingspatroon.
De onderzoekers plaatsten wel één kanttekening. De voor de test gebruikte film, Toy Story, is een animatiefilm gemaakt met computers die een optisch perfect kloppend beeld produceren. Hoe de test uitpakt bij bijvoorbeeld Fury Road, is niet bekend.