Tigers voor korte film voor Rivers, Benhaim en Russell

  • Datum 26-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gisterenavond zijn in Rotterdam de winnaars van de Canon Tiger Awards voor korte film bekendgemaakt. Things van Ben Rivers, La Fièvre van Safia Benhaim en Greetings to the Ancestors van Ben Russells werden bekroond. Our Body van Dane Komljen is genomineerd voor de European Film Awards 2015.

Het waren geen onbekenden, de winnaars van deze Tigers. Ben Rivers won in 2008 ook al eens een prijs voor de korte film, toen met Ah, Liberty!. Sinds zijn debuut in 2007 heeft Rivers alle viertien films die hij maakte, vertoond op Rotterdam. Ben Russells speelfilmdebuut Let Each One Go Where He May uit 2010 draaide toentertijd in de Hivos Tiger Awards Competitie. Greetings to the Ancestors is zijn achttiende film die draait op het IFFR. In dit gezelschap is Safia Benhaim de nieuwkomer; La Fièvre is de eerste film van de kunstenaar die hiervoor vooral video(-installaties) maakte.

Onder de genomineerde films zat behoorlijk veel werk met een experimentele inslag, zoals het abstracte Moon Blink van Rainer Kohlberger en de ruisende, ritselende video van Turner Prize-genomineerde James Richards. Maar de jury onder leiding van de Britse kunstenaar en tweevoudig winnaar van de Tiger Awards voor korte film, Beatrice Gibson, heeft duidelijk gekozen voor inhoud boven vorm.

De meest experimentele winnaar is Greetings to the Ancestors, waarin documentaire, etnografica en droombeelden met elkaar verweven worden. In La Fièvre wordt de dekolonisatie van Marokko en de recente Arabische lente onder de loep genomen aan de hand van een meisje dat de geest van een vrouw ontmoet, die thuiskomt na een lange periode van ballingschap. En Things is een dagboekachtige fabel over vier seizoenen.

De winnaars van de Canon Tiger Awards voor korte film krijgen elk een bedrag van €3.000 en een professionele videocamera van Canon.

Edo Dijksterhuis