Tiger Awards voor Quintela, Molero en Nilthamrong

  • Datum 31-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Winnaars van de Tiger Awards 2015 met IFFR-directeur Rutger Wolfson

Een Cubaan, een Thai en een Peruaan — en allemaal hebben ze hun films gemaakt met steun van het Hubert Bals Fonds. De Tiger Awards 2015 zijn gisterenavond uitgereikt aan Carlos Quintela (La obra del siglo), Jakrawal Nilthamrong (Vanishing Point) en Juan Daniel Molero (Videophilia (and other Viral Syndromes)). Second Coming van Debbie Tucker Green kreeg de Big Screen Award.

Dertien eerste of tweede speelfilms draaiden mee in de competitie. Aan de Hivos Tiger Award is een bedrag van €15.000 verbonden. De jury bestond uit de Nederlandse film- en toneelactrice Johanna ter Steege, de directeur van de Filmoteca Española José María Prado Garcia, de in Nederland geboren Australische filmauteur Rolf de Heer, de gerenommeerde Japanse producent Shozo Ichiyama en regisseur en voormalig Hivos Tiger Award-winnaar Maja Miloš.

Aan de Big Screen Award is een bedrag van €10.000 verbonden bedoeld voor publiciteit rondom de bioscooprelease. De prijs is twee jaar geleden in het leven geroepen om de distributie van films in de Nederlandse theaters te stimuleren. Tien recente films die nog geen Nederlandse distributeur hebben, dongen mee naar de onderscheiding. De winnaar is gekozen door een publieksjury.

De NETPAC Award voor beste Aziatische film op het festival ging naar Poet on a Business Trip van de Chinese filmmaker Ju Anqi. De pers koos dit jaar voor Europese titels. De FIPRESCI Award, die wordt toegekend door een jury van internationale filmcritici, werd toegekend aan Battles van Isabelle van Tollenare. De KNF Award van de nationale Kring van Nederlandse Filmjournalisten ging naar Key House Mirror van Michael Noer.

De jongerenjury deelde de MovieZone Award, ter waarde van €1.500, uit aan The Dark Horse van James Napier Robertson.

Eerder deze week, bij het sluiten van CineMart, werden er ook al prijzen uitgedeeld. De €20.000 grote Eurimages Co-Production Development Award werd toegekend aan Tonic Immobility. Luxembourg werd beloond met de Art International Prize van €7.000. En de Wouter Barendrecht Award (€5.000) ging naar Santa y Delfin.

Vandaag worden nog de publieksprijzen bekend gemaakt: de Dioraphte Award voor beste Hubert Bals Fonds-film en de IFFR Publieksprijs. Grote favoriet voor die laatste is The Dark Horse, dat met een score van 4,757 comfortabel aan kop gaat.

Edo Dijksterhuis