Tiger Awards voor korte film uitgereikt

  • Datum 27-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Chimera of M

Gisterenavond zijn in Rotterdam de Canon Tiger Awards voor korte film uitgereikt. De videocamera en 3000 euro prijzengeld gingen naar The Chimera of M van Sebastian Buerkner, Giant van Salla Tykkä en La Isla van het duo Dominga Sotomayor en Katarzyna Klimkiewicz.

Vorig jaar gingen alle drie de prijzen voor korte film naar beeldend kunstenaars. Dit jaar komt alleen de Britse Buerkner uit de kunsthoek. De videokunstenaar toont zijn werk doorgaans in musea en galeries, maar het experimentele The Chimera of M doet het ook goed in de filmzaal. De driekoppige jury beoordeelde de stereoscopische 3D-animatiefilm van abstracte interieurs, gestileerde vormen en vloeiende kleurvlakken als ‘een dubbelzinnig universum: een web van ruimtelijke misleiding, flarden van dialogen en morele dilemma’s’. The Chimera of M is vanuit het IFFR ook genomineerd voor de European Film Awards 2014.

De jury noemde de Chileens/Pools/Deense productie La Isla ‘een verbazingwekkend sterke en sfeervolle film waar tijdelijkheid en ruimte op zo’n gevoelige en sensuele manier worden verbeeld dat het gevoel van drama je blijft achtervolgen’. De Chileense Dominga Sotomayor won in 2012 ook al een Tiger Award met haar debuutfilm De jueves a domingo.

Giant — door de jury getypeerd als ‘een intens en puur portret van zowel een plek als een politieke geschiedenis’ — speelt zich af in de Roemeense turnscholen van Onesti en Deva. Jonge topturners komen aan het woord en regisseur Tykkä associeert op het verband tussen de sport en de strenge, het communistisch verleden ademende architectuur.

De Canon Tiger Awards voor korte film werden dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Het deelnemersveld was 24 titels breed. Nederland werd vertegenwoordigd door Inferno van Yael Bartana.

Edo Dijksterhuis