Tiger Awards naar Japan, Zweden en Zuid-Korea

  • Datum 01-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Anatomy of a Paper Clip

Alsof het een voorbode van de aanstaande Oscaruitreiking betrof: het grote prijzengala gisterenavond in Rotterdam liet een maximaal gespreid veld aan winnaars zien. Bij de Tiger Awards waren de traditioneel sterke Aziatische genomineerden goed voor twee prijzen, de derde hoofdprijs ging naar een Zweed.

Vijftien films streden dit jaar mee om de Hivos Tiger Awards. De drie prijzen van 15.000 euro elk gingen naar Anatomy of a Paper Clip van de Japanner Ikeda Akira, Something Must Break van de Zweedse Ester Martin Bergsmark en Han Gong-Ju van de Zuid-Koreaan Lee Su-Jin. Alleen de laatstgenoemde titel is een debuut. Lee won er al eerder voor onderscheiden op de festivals van Busan en Marrakesh.

Voor The Big Screen Award, die vorig jaar in het leven is geroepen om de distributie van films in Nederlandse theaters te bevorderen, waren tien recente titels geselecteerd die nog geen Nederlandse distributeur hebben. De publieksjury onder leiding van Christine de Baan koos voor het debuut Another Year van de Russische Axana Bychkova. Het IFFR heeft een bedrag van 10.000 euro aan de prijs verbonden, die bedoeld is voor de distributeur om te besteden aan pr-kosten.

De NETPAC Award voor beste Aziatische film in de festivalselectie ging dit jaar naar 28 van Prasanna Jayakody (Sri Lanka). Van Jayakody zijn in het verleden Sankara (2006) en Karma (2010) in Rotterdam vertoond.

Ook de pers deelde prijzen uit. De jury van de internationale FIPRESCI koos de beste film uit de tweeëntwintig wereldpremières in het Bright Future-programma en kwam uit bij The Songs of Rice van de Thaise filmmaker uruphong Raksasad. De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) beperkte zich tot de tien titels in The Big Screen Award Competitie. De prijs, die bestaat uit een ondertitelde DCP (Digital Cinema Package), ging naar To Kill a Man (Matar a un hombre) van Alejandro Fernández Almendras.

De MovieZone Award, uitgereikt door de jongerenjury van EYE en het IFFR, werd gewonnen door Jacky au royaume des filles van de Fransman Riad Sattouf. Achttien films waren genomineerd voor de prijs waar een geldbedrag van 1.500 euro is verbonden.

Edo Dijksterhuis