Tien werken William Kentridge geschonken aan EYE

  • Datum 26-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Other Faces (foto Hans Wilschut)

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge schenkt tien kunstwerken aan EYE. Het Filmmuseum wijdde vorig jaar een tentoonstelling aan de kunstenaar die met 72.000 bezoekers de meest succesvolle van EYE tot nu toe was. De schenking bevat de complete serie Drawings for Projections, het werk waarmee Kentridge doorbrak in de jaren negentig.

EYE heeft hiermee een sleutelwerk gekregen van een kunstenaar die inmiddels heeft tentoongesteld op alle belangrijke internationale podia. Kentridge nam verschillende keren deel aan de Documenta in Kassel en werd uitgenodigd voor talloze biënnales. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder andere het MoMA in New York, Tate Modern in Londen en het in film en fotografie gespecialiseerde George Eastman Museum.

Kentridge is opera- en theaterregisseur, maar is het bekendst om zijn animatiefilms. In bewegende houtskooltekeningen snijdt hij politieke en maatschappelijke thema’s aan die vaak Zuid-Afrikaans zijn qua aanleiding en inhoud maar door filosofische en literaire verwijzingen een wereldwijde zeggingskracht hebben. De films die hij heeft geschonken zijn: Johannesburg, 2nd Greatest City After Paris (1989), Monument (1990), Mine (1991), Sobriety, Obesity & Growing Old (1991), Felix in Exile (1994), History of the Main Complaint (1996), Weighing and Wanting (1998), Stereoscope (1999), Tide Table (2003) en Other Faces (2011).

De tentoonstelling William Kentridge — If We Ever Get to Heaven vond vorig jaar plaats van 25 april tot en met 30 augustus. De Filmkrant sprak hem voor de opening.

Edo Dijksterhuis