Tien scenario’s geselecteerd voor Kort! 2013

  • Datum 22-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Er waren 104 inzendingen en daar zijn er tien uit geselecteerd. De line-up voor Kort!, het productieprogramma voor films tussen de vijf en tien minuten, is gisteren bekend gemaakt. De tien korte fictiefilms, waaronder twee animatiefilms, zullen in september op het Nederlands Film Festival in première gaan.

De selectie is gemaakt door een gezamenlijke commissie van het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en de NTR. Het is de zevende keer dat Kort! makers in staat stelt het scenario voor een korte film te realiseren. In het verleden leverde het programma werkjes op van onder andere Eddy Terstall (Titten, 2011), Tamar van den Dop (Dag, 2011), Lodewijk Crijns (Zwemparadijs, 2009) en Erwin Olaf (Het rijke verdriet, 2010). De resultaten van voorgaande jaren zijn te bekijken op de NTR-website.

Van de voor 2013 gekozen films is de helft geregisseerd en geschreven door een en dezelfde persoon: Kort van Sanne Vogel, Greifensee van Sonja Wyss, Uit huis van Joost Lieuwma, Het paard en de nachtegaal van Nazli Elif Durlu en Life is beautiful van Ben Brand. Scenarist Thomas van der Ree is verantwoordelijk voor twee producties: De laatste tijd van Martijn de Jong en Pony Place van Joost Reijmers. De lijst wordt gecomplementeerd door Chauffeur (regie Guido van Driel, scenario Bastiaan Kroeger), Vingers (regie Michiel ten Horn, scenario Martijn Hillenius) en Dubbel (regie Mari Sanders, scenario Lianne Damen).

Naast vertoning op het Nederlands Filmfestival, worden de korte films ook uitgezonden door de NTR. Daarna zijn ze te zien op de website van de NTR. Aan vertoning als voorfilm in het reguliere bioscoopaanbod wordt gewerkt.

Edo Dijksterhuis