Three Minutes – A Lengthening geno­mi­neerd voor Euro­pean Film Award

Three Minutes – A Lengthening

De European Film Academy heeft vanavond de genomineerden bekend gemaakt in de sectie Documentaire. Onder de dertien films ook een Nederlandse kanshebber: Three Minutes – A Lengthening van Bianca Stigter. De prijs wordt op 10 december uitgereikt tijdens het gala van de European Film Awards in Reykjavik.

Three Minutes – A Lengthening is gebaseerd op een drie minuten durend vakantiefilmpje dat in 1938 werd geschoten in een Pools dorp, waarvan vrijwel geen van de Joodse bewoners de Holocaust zouden overleven. Door te herhalen, vertragen, in te zoomen en bestuderen probeert Stigter het einde van de film steeds uit te stellen en daarmee het lot van de dorpsbewoners. Three Minutes – A Lengthening beleefde vorig jaar zijn Nederlandse première tijdens IDFA en won sindsdien meerdere prijzen, onder andere op het Dublin International Film Festival en het Atlanta Jewish Film Festival.

De diversiteit onder de EFA-genomineerden is groot: er zijn vijftien nationaliteiten vertegenwoordigd. Opmerkelijk is het grote aantal films over Oost-Europese onderwerpen, al dan niet gemaakt door Oost-Europese makers. Zo gaat A House Made of Splinters van Simon Lereng Wilmont over een Oekraïens weeshuis, bracht Marusya Syroechkovskaya de huidige No Future-generatie van Rusland in beeld in How to Save a Dead Friend, toont Mr Landsbergis van Sergei Loznitsa het leven van de man die Litouwen de Sovjetunie uitloodste, en filmt Pawel Lozinski in The Balcony Movie vanaf zijn balkon de voorbijgangers in zijn straat.