The Rocket grote winnaar Cinekid

  • Datum 28-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Australische kinderfilm The Rocket is afgelopen weekend tijdens Cinekid onderscheiden met de Beste Internationale Kinderfilm Juryprijs en de MovieZone Cinekid Award. Nijntje de film is de winnaar van de Beste Nederlandse Kinderfilm Juryprijs. De belangrijkste publieksprijs ging naar het al vele malen onderscheiden Spijt!

De dubbelslag op Cinekid is een opsteker voor The Rocket, dat onlangs werd geselecteerd als Australische nominatie voor de Oscars. De film, die zich afspeelt in Laos met dialogen in het Lao, gaat over een jongen van wie geloofd wordt dat hij ongeluk brengt. Na een lange zwerftocht door Laos wil hij bewijzen meer te zijn dan een ‘bad penny’ door mee te doen aan een prestigieuze raketbouwwedstrijd.

Kim Mordaunt, regisseur van The Rocket, houdt aan haar onderscheidingen respectievelijk 15.000 en 1.500 euro over. De andere grote prijs van het festival, de 15.000 euro die hoort bij de prijs met de onmogelijke naam Bernard van Leer Foundation Beste Internationale Kinderfilm — Cinekid Leeuw Publieksprijs, ging naar Walter Tournier voor zijn animatieavonturenfilm Selkirk, el vedadero Robinson Crusoe.

Er werden ook nog vijf prijzen uitgereikt voor televisieprogramma’s van Nederlandse makelij. Picknick met taart, Achter de toren en de klokhuis-aflevering Kindermishandeling? Je kunt er wat aan doen werden door een jury uitverkoren. Ook bij het publiek was Het Klokhuis favoriet, samen met De avonturen van Pim & Pom. De juryprijs op het gebied van nieuwe mediaproducties ging naar IBB & OBB. Het publiek koos in deze categorie voor Krantenwijk.

Edo Dijksterhuis